Χανιά: Συνέλευση Αρμένων | «Το μόνο που σας ζητάμε είναι να κάνετε τη δουλειά σας» (φώτο)

Χανιά: Συνέλευση Αρμένων | «Το μόνο που σας ζητάμε είναι να κάνετε τη δουλειά σας» (φώτο)

Η συζήτηση γύρω από το μέλλον των Πηγών στους Αρμένους συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς η Συνέλευση Αρμένων για τις Πηγές επανέρχεται με νέα δημόσια παρέμβαση. Με ανακοίνωσή της απαντά στις θέσεις και τα σχόλια που διατυπώθηκαν μετά την ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση της 17ης Αυγούστου, δίνοντας συνέχεια στον διάλογο που έχει αναπτυχθεί στην τοπική κοινωνία για την προστασία και αξιοποίηση της περιοχής.

Αναλυτικά: 

Το μόνο που σας ζητάμε, είναι να κάνετε τη δουλειά σας!

Με την παρούσα ανακοίνωση, θέλουμε να εκφράζουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας από καρδιάς σε όλες και όλους που ανταποκρίθηκαν δίχως προσωπική πρόσκληση στο κάλεσμα μας, με θέμα «Ενημέρωση-συζήτηση για τις εξελίξεις στο θέμα των Πηγών» στις 17 Αυγούστου 2026 στην πλατεία του χωριού μας. Από μέλη της Συνέλευσης έγινε αναλυτική και τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις και όσα έχουν γίνει από τη συνέλευση για το ζήτημα των πηγών Πλάτανος και αφορούν:

Το κτιριακό και τη δικαστική αγωγή

Τον χαρακτηρισμό του τόπου των πηγών ως ιστορικό
Την προστασία των πηγών και τα περιβαλλοντικά θέματα

Ακολούθησε συζήτηση και εποικοδομητικός διάλογος με μεγάλο ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους, αρκετοί έθεσαν ερωτήσεις, διατύπωσαν προτάσεις, εξέφρασαν τις απόψεις, τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τις θέσεις τους και προσφέρθηκαν με μεγάλη προθυμία να συνδράμουν με κάθε τρόπο στον αγώνα για την προστασία των πηγών του χωριού μας. Τον ιστορικό αυτό τόπο των πηγών, το μοναδικό σε φυσικό κάλλος, την πηγή ζωής του Δυτικού Αποκόρωνα, που συστηματικά παραμελείται, απαξιώνεται από τους θεσμούς που έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση της προστασίας και της ανάδειξης του (φωτο).

Όμως, μετά από μια σειρά δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (fb) τις τελευταίες μέρες για το θέμα των πηγών και τη συνέλευσή μας οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι:

Το κάλεσμα ήταν ανοιχτό, δημοσιευμένο στον τοπικό Τύπο, δεν στάλθηκαν προσωπικές προσκλήσεις, ενώ υπήρχαν γραπτές ανακοινώσεις σε διάφορα σημεία στο χωριό. Επίσης μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου μας, μάλιστα, το πρωί της Κυριακής 16 Αυγούστου, παρευρισκόμενος στο καφενείο με συγχωριανούς μας, πληροφορήθηκε για την ενημέρωση-συζήτηση της επόμενης μέρας, χωρίς να εκφράσει καμία διαμαρτυρία ή παράπονο.

Προτίμησε τη σιωπή για να κρυφτεί εν τέλει πίσω από την δικαιολογία της μη προσωπικής πρόσκλησης του και να επιδοθεί σε συκοφαντικές και διχαστικές αναρτήσεις (στο fb και όχι μόνο), θεωρώντας ότι ως εκλεγμένος έχει το δικαίωμα να κρίνει τους ανθρώπους, να ρίχνει λάσπη και να κινδυνολογεί. Μήπως για να καλύψει τις ανύπαρκτες ενέργειες του; Την αδιαφορία του για το σημαντικό αυτό θέμα του χωριού μας; Εκφράζει άραγε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου όλα τα μέλη του Δ.Σ.;

Οι θεσμικοί παράγοντες και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αποκορώνου μαζί με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας επιδόθηκαν πριν και μετά τη συζήτηση σε δημοσιεύματα και αναρτήσεις με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τα μέλη της Συνέλευσης, συκοφαντίες, κινδυνολογίες (όπως μαύρα ρόδα, μη συνεργάσιμοι, κίνδυνος για τον Αποκόρωνα κλπ (ΔΤ/fb, υπάρχουν τα σχετικά στιγμιότυπα οθόνης). Βέβαια, όσα δημοσιεύουν και διαλαλούν δεν μας αγγίζουν. Επαναλαμβάνουμε πως είμαστε μια ετερόκλητη ομάδα με διαφορετικούς προσανατολισμούς, διαφορετικές θέσεις, ιδεολογίες, ωστόσο όλοι μαζί έχουμε έναν και μοναδικό κοινό στόχο: την προστασία των πηγών, του νερού, και το καλό του χωριού μας. Θα θέλαμε όμως να μάθουμε ποιες ακριβώς ενέργειες τους ενόχλησαν. Μήπως η συνεχής επικοινωνία μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες; Οι τακτικοί καθαρισμοί των πηγών και του περιβάλλοντος αυτών χώρου; Η δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής; Ποια από όλες τις ενέργειες και τις δράσεις της συνέλευσης; Εμείς απλά παραθέτουμε τα παραπάνω, ας τα κρίνουν οι συγχωριανοί και οι συνδημότες μας.

Ενώ γνώριζαν το κάλεσμα επέλεξαν να απουσιάσουν. Φρόντισαν, ωστόσο, να πληροφορηθούν με κάθε λεπτομέρεια όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση (φέρνοντας στον νου παλιές πρακτικές), έτσι ώστε τις επόμενες μέρες να δικαιολογήσουν την απουσία τους, να ρίξουν ευθύνες σε άλλους (3η σελ. ανοιχτής επιστολής δημάρχου, διανεμόμενη στις 18/8/2026). Απέφυγαν την τοποθέτηση τους στην ουσία του ζητήματος, στα σημαντικά προβλήματα/θέματα του χωριού μας, την αναφορά και παρουσίαση με τεκμήρια των πράξεων τους και όσα έχουν κάνει για την επίλυση του ζητήματος των πηγών.

Δεν θα ήταν, όμως, προτιμότερη η συμμετοχή τους, η τοποθέτηση τους, η παρουσίαση όλων των ενεργειών τους με στοιχεία, όπως έκανε η Συνέλευση για καθένα από τα προαναφερόμενα θέματα; Δεν ήταν μια ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο, τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις τους μπροστά στον περιφερειακό σύμβουλο, στους νυν και πρώην θεσμικούς παράγοντες του Δήμου, στους εκπροσώπους άλλων θεσμών του χωριού, στους χωριανούς και σε όσους παρευρέθηκαν, χωρίς -τονίζουμε ξανά- προσωπική πρόσκληση στην ενημέρωση-συζήτηση;

Έντιμο θα ήταν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου την επόμενη μέρα της συζήτησης (18/8) αντί να μοιράζει στους χωριανούς την τετρασέλιδη ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου, να μοίραζε κείμενο, στο οποίο θα είχε καταγράψει όλα όσα έχει κάνει για τις πηγές, για την καθαριότητα, για τον πολιτισμό, την διαφύλαξη της ιστορίας και των ιστορικών μνημείων των Αρμένων, το έργο του τέλος πάντων για το χωριό. Ενοχλήθηκε, κατά τα λεγόμενα του, για την αμφισβήτηση από εμάς των θεσμών, αλλά δεν ενοχλείται για την απαράδεκτη εικόνα των πηγών και του χωριού γενικότερα; (φωτο)
Οφείλουμε βέβαια να παραδεχτούμε ότι μετά τα απανωτά διχαστικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα και τις διάφορες αντιδράσεις/απαντήσεις συμπολιτών μας σε αυτά θυμήθηκαν και πώς λειτουργεί η δημοκρατία και πώς να την υπερασπίζονται και πόσο ανάγκη έχει ο Αποκόρωνας τη συνοχή και την συνεργασία όλων. Καθένας κρίνεται από τις πράξεις, τα έργα, τα λόγια του, τη στάση ζωής που έχει στην καθημερινότητα του, θα πούμε εμείς.

Γνωρίζουν άραγε ότι οι θεσμοί και οι εκπρόσωποι τους έχουν την υποχρέωση, χωρίς κομματικές ταμπέλες, να υπηρετούν, να ενεργούν και γενικότερα να πράττουν προς όφελος της κοινωνίας που εκπροσωπούν; Να βάζουν μπροστά το κοινωνικό όφελος, όχι το κομματικό και το προσωπικό τους συμφέρον; Να ενώνουν και όχι να διχάζουν τα μέλη της κοινωνίας;

Εμείς από την πλευρά μας, διαβεβαιώνουμε ότι σε κάθε πραγματική ενέργειά τους, σε κάθε θεσμικό βήμα που προωθεί την επίλυση του θέματος των πηγών, την προστασία τους, τη διαφύλαξη της ιστορικότητας, την ανάδειξη τους, εννοείται πως θα είμαστε αρωγοί όπως έχουμε πράξει μέχρι τώρα. Το μόνο που σας ζητάμε, είναι να κάνετε τη δουλειά σας! Στην αδράνεια, στη στασιμότητα, σε ενέργειες αποπροσανατολισμού, σε ευχολόγια για να κυλάει ο χρόνος, θα είμαστε περισσότερο πιεστικοί, δραστήριοι με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο μέχρι την επίλυση του θέματος από τη δημοτική αρχή της οποίας είναι καθήκον και υποχρέωση, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές.

Ο αγώνας συνεχιζεται!

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΡΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ

 

υ/γ Οι χαρακτηρισμοί και οι συκοφαντίες αποτελούν προσβολή προσωπικότητας με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο X (Twitter)