Ζητούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών και τρίτο ελικόπτερο στην Κρήτη (video)

0
58

Το ζήτημα των αποζημιώσεων των ιδιωτών από τις ζημιές από τις μεγάλες πυρκαγιές, αλλά και το θέμα της ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Κρήτη, απασχόλησε την σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, η οποία συμβολικά πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Αποκόρωνα. 

Εκτός της αναβάθμισης του εξοπλισμού των πυροσβεστών, ζητήθηκε να εδρεύει στην Κρήτη και ένα τρίτο ελικόπτερο τύπου Ericsson («κουνούπι») ή, αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να εδρεύουν ένα καλαθοφόρο Kamov και το Ericsson.

Για το συγκεκριμένο μάλιστα, θέμα, ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, τόνισε πως αν δεν επενέβαινε το συγκεκριμένο ελικόπτερο στην πυρκαγιά στον Κακόπετρο, τότε η φωτιά δεν θα έσβηνε και τα πράγματα για την περιοχή θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. 

Παράλληλα, ζητήθηκε να υπάρχει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και στα Χανιά, κάτι που όμως είναι αδύνατο, καθώς η έδρα της Υπηρεσίας είναι πάντα στην έδρα της κάθε Περιφέρειας, δηλαδή στο Ηράκλειο.

“Η ΠΕΔ Κρήτης στηρίζει την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και ειδικά στο θέμα των υποδομών. Θα συμβάλλουμε όπως μπορούμε στην ταχύτερη αποκατάσταση”, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε πως θα ζητηθεί εκ νέου σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια, προκειμένου να τεθούν προ των ευθυνών τους όλες οι Υπηρεσίες, ώστε το συντομότερο δυνατό να συνταχθούν τα τεχνικά δελτία και να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις των ζημιών και να αντιμετωπιστούν πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα του χειμώνα. «Πραγματικά, φοβάμαι την επόμενη ημέρα», είπε χαρακτηριστικά”.

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας συμφώνησε με το σχέδιο που πρότεινε ο κ. Μαλανδράκης. “Πέρα όμως από το σχέδιο χρειαζόμαστε και κάποια μέσα, όπως για παράδειγμα τη μόνιμη στάθμευση στο νησί ελικοπτέρου τύπου ericson και χρειαζόμαστε ειδικά οχήματα. Για παράδειγμα από τα Χανιά λείπει ειδικό γερανοφόρο. Σαν νησί δικαιούμαστε και πρέπει να απαιτήσουμε τα σωστά μέσα”.