«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες και στην Κρήτη

0
81

Παγκρήτια σύσκεψη αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων και φορέων της Κρήτης με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 8ης Δεκεμβρίου ενώ οι συμμετέχοντες προανήγγειλαν παγκρήτια συνάντηση στο Ηράκλειο στις 12 Δεκεμβρίου παρουσία του Βαγγέλη Μπούτα. Τέλος, δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική συντονιστική των μπλόκων στην Λάρισα στις 17 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις για μαζικές κινητοποιήσεις.

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας

Δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, παντρικαλινό συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, πραγματοποιούν το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, οι Τρικαλινοί αγρότες, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» .

Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης ενώ θα προηγηθούν περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά του Νομού Τρικάλων. Επίσης την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο και στην Καρδίτσα.

Λάρισα: Ετοιμάζουν συλλαλητήριο οι αγρότες στα Φάρσαλα

Αγροτικό Συλλαλητήριο με συμμετοχή αγροτικών μηχανημάτων, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στα Φάρσαλα.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη των αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών αγώνα της επαρχίας Φαρσάλων που πραγματοποιήθηκε στη περιοχή, όπου και συζητήθηκε το θέμα των προβλημάτων των αγροτών και η σύνδεση αυτών με τις πολιτικές της ΚΑΠ της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Από το 2017 έρχεται φοροκαταιγίδα στους αγρότες, τι αλλαγές θα γίνουν

Το νέο έτος κάνει «ποδαρικό» με αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα και τα τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων στη σταθερή τηλεφωνία, τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Νέα φοροκαταιγίδα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017 και για τους αγρότες, αφού την άνοιξη, μετά την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων έρχονται πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Στα έσοδα των αγροτών από τις πωλήσεις των προϊόντων τους θα προστίθενται οι βασικές αγροτικές ενισχύσεις, αυξάνοντας το ύψος των συνολικών ακαθάριστων εσόδων που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τελικών φορολογητέων αγροτικών εισοδημάτων.

Στο μέτωπο της φορολογίας, πέρα από την αύξηση της προκαταβολής φόρου (ανεβαίνει στο 100% από το 75%), η σημαντικότερη αλλαγή του 2017 έχει να κάνει με τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος βάσει της κλίμακας των μισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή, με συντελεστές που ξεκινούν από το 22% και φτάνουν το 45%, με ταυτόχρονη καθιέρωση μειωμένης φορολόγησης, από 8.653 ευρώ έως 9.545 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων). Εδώ όμως αντιδρά το ΔΝΤ που ζητά την κατάργηση ή μείωση του αφορολογήτου.

Όμως θα υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών, οι οποίοι, μετά τις αλλαγές στα κριτήρια προσδιορισμού του κατ’ επάγγελμα αγρότη, «υποβιβάζονται» στην κατηγορία των ετεροεπαγγελματιών, με αποτέλεσμα να χάνουν το αφορολόγητο όριο. Αυτοί οι παραγωγοί θα φορολογηθούν για τα αγροτικά τους εισοδήματα από το πρώτο ευρώ, «συνεισφέροντας», με τον τρόπο αυτό, στα αυξημένα κατά 1,1 δισ. ευρώ έσοδα από τη φορολόγηση φυσικών προσώπων, που στοχεύει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών.

Υψηλότερο, κατά 36,6 %, φόρο θα πληρώσουν το επόμενο έτος και όσοι εισπράττουν μισθώματα από ενοικίαση αγροτικής γης, αφού αυξάνονται οι σχετικοί συντελεστές, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν τα αγροτεμάχια θα συνυπολογιστούν στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2017.

Επιπλέον, σε όσους αγρότες θα δηλώσουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβληθεί και η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.