Ζέντερ: Ο Γκάμπριελ θα βαδίσει στη γέφυρα της Αριστεράς για να γίνει καγκελάριος

0
30

Tην εκτίμηση ότι ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας, αν όχι με τη βοήθεια του λαού, τουλάχιστον με τη βοήθεια αριστερών κομμάτων, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, σε συνέντευξή του στην Die Welt.

Ο Ζέντερ θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βερολίνο είναι πιθανόν να οδηγήσει σε συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών – Αριστεράς και Πράσινων, ο οποίος θα είναι και το μοντέλο για τη Γερμανία, μετά τις εθνικές εκλογές το 2017.

O Μάρκους Ζέντερ, εκφράζει επίσης την προσδοκία ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα αλλάξει ουσιαστικά την πολιτική της στο προσφυγικό. «Προβλέπεται αλλαγή πολιτικής. Οι δηλώσεις της καγκελαρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Πρόκειται για την ορθή προσέγγιση. Τα λόγια όμως πρέπει να τα ακολουθήσουν πράξεις» τονίζει.

Η Άγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ότι έχουν γίνει λάθη στο προσφυγικό και έλαβε αποστάσεις από την έως τώρα πολιτική της, χωρίς όμως να δεσμευτεί συγκεκριμένα για κάποια αλλαγή πολιτικής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας επαναλαμβάνει την απαίτηση του κόμματός του να τεθεί ένα ανώτατο όριο στην υποδοχή προσφύγων και επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο (ενν. με το αδελφό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα). «Το ανώτατο όριο δεν είναι ισχυρογνωμοσύνη.

Ο όρος συμβολίζει ότι το μέχρι τώρα σύστημα δεν λειτουργεί και πρέπει να αλλάξει», αναφέρει για να προσέσει: Η χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) πρέπει «να αποδείξει από κοινού, αλλά συγχρόνως αποφασιστικά και χωρίς πολλές σκέψεις, ότι θέλουμε η Γερμανία να παραμείνει Γερμανία. Στο θέμα αυτό έχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά ακόμα».

Ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, ο οποίος θεωρείται φαβορί στην κούρσα της διαδοχής του νυν πρέδρου του CSU και πρωθυπουργού του κρατιδίου Χορστ Ζέεχοφερ, σημειώνει ότι «κατά το ανθρωπίνως δυνατό» η Αγκελα Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια καγκελάριος στις εκλογές του 2017.

Την απόφαση για τον αν το CSU θα κατέλθει με δικό του υποψήφιο θα την πάρει το κόμμα 2017. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι, ο ίδιος δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία και θα παραμείνει στη Βαυαρία. Ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να στείλει στο Βερολίνο την ισχυρότερη ομάδα για τις εθνικές εκλογές και ουδείς πρέπει να αποφύγει το καθήκον αυτό. Εμμέσως εννοούσε τον Μάρκους Ζέντερ.

Πηγή naftemporiki.gr