Ζάεφ: «Η Τουρκία μεγαλύτερος υποστηρικτής μας…»

0
63

Έναν πολύτιμο σύμμαχο και φίλο βρήκαν στο “πρόσωπο” της Τουρκίας τα Σκόπια, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα στην Άγκυρα με τον τον Τούρκο ομολόγου του, Μπεναλί Γιλντιρίμ

«Η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της ‘’Μακεδονίας’’ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε σε συνέντευξή του ο κ. Ζάεφ στο πρακτορείο Αναντολού, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα προωθεί ενεργά την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και πρόσθεσε.

«Θα θέλαμε να φτάσουμε σε λύση με την υποστήριξη από τους μεγάλους μας φίλους, γιατί δυστυχώς η Ελλάδα συντηρεί αυτό το πρόβλημα σε βάρος μας για 25 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το παραπάνω ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ως προς το ποιοι είναι οι μεγάλοι φίλοι της πΓΔΜ ανέφερε πως «σε ότι αφορά τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και επίσημους φορείς στην Τουρκία, πρόκειται για τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μιλήσαμε με τον πρωθυπουργό. Η λύση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ήταν η καταλληλότερη για εμάς».

Ο Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, αναφέρθηκε στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων και όπως υποστήριξε, «για το θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος. Παρόλα αυτά, είναι μεγάλη μας επιθυμία να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση και με διαβουλεύσεις».

Ο Γιλντιρίμ τόνισε την ανάγκη διευθέτησης όλων των θεμάτων μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε, τη στιγμή που ο Σκοπιανός ομόλογός του, εκτίμησε πως “τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης”.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε έγινε συνάντηση των βαλκανικών κρατών (στη Σόφια) για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών. «Φυσικά αναπτύσσουμε και επιχειρηματική συμμαχία με την Ελλάδα» είπε.

Στην εκτίμηση ότι «οι απόψεις των δύο πρωθυπουργών (σ.σ Τσίπρας και Ζάεφ) επιτρέπουν αισιοδοξία ότι η λύση είναι πιο κοντά από ποτέ» προέβη την Κυριακή βουλευτής του αλβανικού κόμματος DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση).

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter