Υπουργός Εθν. Άμυνας από τα Χανιά: Προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

0
65

Η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, είναι η προτεραιότητα για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τόνισε από τα Χανιά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο κ. Αποστολάκης παράλληλα έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την 78η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, στο παλιό αεροδρόμιο του Μάλεμε. 

Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε και στην προκλητική στάση της Τουρκίας η οποία παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου. 

Πιο αναλυτικά, μιλώντας κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε, ο κ. Αποστολάκης αφού αναφέρθηκε στην αντίσταση των κρητικών και των συμμάχων τόνισε:

«Προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, σε μία περίοδο που έχουν διαμορφωθεί εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο της Ελλάδας. Και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το καταφέρουμε.

Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας, η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Γι’ αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή αμυντική διπλωματία έχοντας αναλάβει με ευθύνη και αποφασιστικότητα έναν ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας».


Συνεχίζοντας ο υπουργός Άμυνας επισήμανε:

«Λειτουργούμε έτσι ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ των χωρών στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και μάλιστα τώρα, σε μια χρονική στιγμή που επισκιάζεται από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την πρόσφατη απόφασή της να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία βέβαια έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Όμως σε κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να ζυγίζουμε τα πράγματα, να έχουμε ορθή κρίση και να είμαστε αποφασιστικοί. Ενέργειες που συμβάλλουν στη συνεννόηση και τη συνεργασία των χωρών, συμβάλλουν παράλληλα, στην ανάπτυξη και στην ευημερία, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, και τη συνεργασία στην περιοχή. Την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Παράλληλα ο κ Αποστολάκης έστειλε το μήνυμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αποτελούν τον εγγυητή της εδαφικής μας ακεραιότητας λέγοντας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σήμερα, μέσα από τον ρόλο και την αποστολή τους, εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και θα παραμείνουν έτοιμες να υπερασπιστούν την πατρίδα μας έναντι οιασδήποτε απειλής, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία.

Να τονίσω δε, ότι αυτή η σιγουριά μου πηγάζει κυρίως από το ηθικό, την ποιότητα και εκπαίδευση του βασικότερου πολλαπλασιαστή ισχύος μας. Του προσωπικού μας. Οι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων εκπληρώνουν απόλυτα την αποστολή τους γιατί έχουν συνείδηση της ιστορικής μας συνέχειας και μέσα σε αυτήν εντάσσουν και τη δική τους συνεισφορά».

Αποτίοντας φόρο τιμής σε εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία, ο κ. Αποστολάκης είπε: «Σήμερα αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε όλους όσους πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελληνικής ιστορίας. Είναι χρέος μας να τους τιμούμε και να τους θυμόμαστε γιατί μας χάρισαν την πολυτέλεια σήμερα να πατούμε αυτό το άγιο χώμα και να ζούμε ελεύθεροι.

Η υποχρέωση μας όμως, δεν περιορίζεται στη διατήρηση της μνήμης τους. Εθνική και ηθική υποχρέωση όλων μας είναι να αγωνιζόμαστε, με εθνική ομοψυχία και συναίνεση, για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας, αλλά και για μια πατρίδα με αντάξιο μέλλον, ώστε η θυσία τους να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Χρέος όλων μας σήμερα να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που πρόταξαν το σώμα τους, για να υπερασπιστούν τα πανανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες ενός ολόκληρου λαού».

Σε χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων τόνισε:

«Σήμερα, που οι αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας διακυβεύονται, η Μάχη της Κρήτης αποδεικνύει περίτρανα πως εκείνος ο μεγαλειώδης αγώνας οικοδόμησε πανανθρώπινες αξίες πάνω στα ερείπια του πολέμου και έδωσε ελπίδα στον άνθρωπο, στεριώνοντας με θυσίες την ιστορική συνέχεια της πατρίδας μας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε μήνυμα που ανέγνωσε ο αντιδήμαρχος Ευτύχης Κονταξάκης τόνισε:

«Ηθική μας υποχρέωση και χρέος όλων μας, λοιπόν, σήμερα είναι να αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή σε εκείνους, που πιστοί στα ιδανικά της ελευθερίας θυσιάστηκαν σε μια κοινή προσπάθεια αποτροπής του εισβολέα.

Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης ας διατηρήσουμε άφθαρτες τις διαχρονικές αξίες, που εκείνοι μας κληροδότησαν με εκατόμβες θυσιών για μία πατρίδα περήφανη και ελεύθερη»

Το αίτημα το ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία επανέλαβε στην ομιλία του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. Προκειμένου όπως είπε, «να δημιουργηθεί ένα υπαίθριο μνημείο, αφιερωμένο στη σημαντική αυτή στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας και η περαιτέρω ανάπτυξη του να γίνει με τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό».

Η κεντρική εκδήλωση στο αεροδρόμιο Μάλεμε περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ενώ εντυπωσιακό ήταν το θέαμα που προσέφεραν 24 άνδρες της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που από ελικόπτερο Σινούκ πραγματοποίησαν πτώση από ύψος 1200 ποδών .

Ακολούθησε μια επίσης εντυπωσιακή επίδειξη από αεροσκάφος F16 της ομάδας «Ζεύς» της Πολεμικής Αεροπορίας με χειριστή τον υποσμηναγό Ανδρέα Βολακάκη που εκτέλεσε κατακόρυφους ελιγμούς.

Μέσα από το πολεμικό αεροσκάφος και με τη χρήση του ασυρμάτου ο αξιωματικός της Πολεμικής μας Αεροπορίας έστειλε το μήνυμα λέγοντας.

«Τιμή και δόξα στους ήρωες της μάχης της Κρήτης, δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».

term_id; ?>