Ξεκίνησε η “κούρσα” διαδοχής στην Εκκλησία της Κρήτης | Πως θα γίνει η επιλογή του νέου Αρχιεπισκόπου

0
184

Και επίσημα έχει ξεκινήσει η κούρσα διαδοχής στην Εκκλησία της Κρήτης μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου όπου αποφασίστηκε ο ορισμός τριών γιατρών που θα αποφανθούν για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου κκ Ειρηναίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διαδοχής.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κρήτης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο προκειμένου να γίνει μια διερευνητική επαφή με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο όπου τέθηκε με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα της παραίτησης, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα …

Το θέμα επανήλθε το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα καθώς τα προβλήματα πλέον είναι πιεστικά και το κενό στο τιμόνι της Εκκλησίας της Κρήτης, τα κάνει πιο σοβαρά. Εκτός από τα λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν κάθε τόσο, υπάρχουν και σοβαρά κοινωνικά θέματα όπως για παράδειγμα οι πρόσφατοι σεισμοί και οι επιπτώσεις στην κοινωνία της Κρήτης.

Βάσει του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης άμεσα, τρεις γιατροί, παρουσία του προέδρου των Πρωτοδικών Ηρακλείου, θα επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για εκείνον στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης προκειμένου να αποφανθούν εάν ο Σεβασμιότατος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντά του.

Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει εκ νέου η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος προκειμένου να παραδώσει τη γνωμάτευση στο Φανάρι και να ξεκινήσει η διαδικασία της διαδοχής.

Αν αποδειχθεί ότι είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου τότε η Αρχιεπισκοπική έδρα κηρύσσεται χηρεύουσα.

Πάντα βάσει Καταστατικού, ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων θα οριστεί τοποτηρητής και δρομολογείται η συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για την εκλογή του Τριπρόσωπου. 

Από αυτούς τους τρεις Μητροπολίτες η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θα επιλέξει το διάδοχο στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Πρόκειται για μία διαδικασία που θα εξελιχθεί σε βαρύ κλίμα, λόγω της κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου

πηγή: ekriti.gr