Ξανθός: Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ που διευρύνει το δημόσιο χώρο στην Υγεία

0
59

Ομιλία στο συνέδριο Healthworld 2016

Για ένα νέο ΕΣΥ που θα διευρύνει το δημόσιο χώρο στην Υγεία και θα περιορίζει την αγορά, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την παρέμβαση του στο συνέδριο Healthworld 2016 που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Ο κ. Ξανθός επανέλαβε ότι το ΕΣΥ δεν κινδυνεύει με κατάρρευση και πως η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής.

Αναπτύσσοντας το όραμα της κυβέρνησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ανθρωποκεντρική στρατηγική εξηγώντας ότι «το κράτος δεν είναι για να εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς υγείας, αλλά για να διασφαλίζει (θεσμικά, χρηματοδοτικά, λειτουργικά) την ισότιμη παροχή αξιόπιστης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και πρόληψης-προαγωγής υγείας σε όλους, ανεξάρτητα από την εργασιακή, ασφαλιστική, οικονομική κατάσταση καθενός ή τη νομιμότητα παραμονής στη χώρα».

Είπε ακόμα ότι, η πολιτική απάντηση στις υγειονομικές ανισότητες και αποκλεισμούς που δημιουργεί η κρίση, είναι η ανασυγκρότηση του Συστήματος Υγείας με όρους καθολικότητας, ισότητας και αποτελεσματικότητας.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ, χωρίς τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος. Ένα Σύστημα που διευρύνει το δημόσιο χώρο στην Υγεία και περιορίζει την αγορά, που αναπροσανατολίζει δημόσιους πόρους από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα στις δημόσιες δομές, ενισχύοντας προνομιακά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, τη Δημόσια Υγεία, τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, τις δομές αποθεραπείας και αποκατάστασης», εξήγησε ο κ. Ξανθός.

Ακόμα είπε ότι, μπορεί οι πόροι (ανθρώπινοι και υλικοί) που διαθέτει αυτή την περίοδο η χώρα μας να είναι περιορισμένοι, «όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εντιμότητα, η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία και η δημοκρατία δεν κοστίζουν».

Τέλος, υποστήριξε ότι το ΕΣΥ δεν κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς είναι σε εξέλιξη η ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης, με τη λειτουργία νέων νοσοκομείων, το άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, τη στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων, την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική. Επίσης, επανέλαβε ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής και πως δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει «υγειονομική βόμβα» λόγω του προσφυγικού και πως είναι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι όσοι «παίζουν» μικροπολιτικά, ξενοφοβικά και λαϊκιστικά παιγνίδια με τη Δημόσια Υγεία.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr