Xανιά: Αγιασμός στο δημοτικό σχολείο Νέου Χωριού

0
55

Παρουσία του Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, του δημάρχου Αποκόρωνου κ. Χαράλαμπου Κουκιανάκη, της δ/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ. Πόπης Ψαρουδάκη, του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου κ. Νίκου Καρατάσου, του αντιδημάρχου Αποκορώνου κ. Ιωάννη Κουκουράκη, των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων Στύλου και Αρμένων κ.κ. Μανώλη Ζουλάκη & Δημήτρη Καλλιβρετάκη και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. ο καθιερωμένος αγιασμός στον ανακαινισμένο αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου Νέου Χωριού

Τον Αγιασμό τέλεσε ο ίδιος ο Μητροπολίτης, ο οποίος στο τέλος της ακολουθίας απευθύνθηκε πατρικά στους παρευρισκόμενους και τους ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά. Ιδιαίτερα δε ζήτησε από τους μαθητές/τριες να στηριχτούν στη δύναμη της γνώσης, να έχουν πίστη στον εαυτό τους, να καλλιεργήσουν το αίσθημα του σεβασμού και τους παρότρυνε να προοδεύσουν καθώς αποτελούν το μέλλον του τόπου μας.

Επένεσε και ευχαρίστησε επίσης τους δασκάλους για το σπουδαίο έργο τους και τους διαβεβαίωσε ότι τους συνοδεύει η αγάπη της Εκκλησίας, οι θερμές ευχές και προσευχές για ό,τι καλό στη ζωή τους και στο λειτούργημά τους, το οποίο καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολο, ένεκα και των δυσχερειών της εποχής μας.

Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους γονείς των παιδιών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτοί χτίζουν το οικοδόμημα της κοινωνίας, γι’ αυτό και πρέπει να χρησιμοποιούν τα καλύτερα πνευματικά υλικά.

Το μήνυμα του δημάρχου

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης ο οποίος μεταξύ άλλων στάθηκε στο έργο των εκπαιδευτικών και στον διαρκή αγώνα των γονέων να κρατήσουν ζωντανές αρχές και αξίες του πολιτισμού μας.

Επεσήμανε μάλιστα πως ο δήμος Αποκορώνου, πέρα από το γεγονός ότι είναι αρωγός σ΄ αυτόν τον διαρκή αγώνα, ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, προσπαθεί, βελτιώνοντας συνεχώς τις υλικοτεχνικές υποδομές, να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στα σχολεία ώστε οι μαθητές/τριες του Αποκόρωνα να απολαμβάνουν με χαρά και ασφάλεια τη διαδικασία της μάθησης.

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του και αφού ζήτησε προκαταβολικά «συγγνώμη» από τους παρευρισκόμενους καθώς όπως είπε «ο Αγιασμός είναι μέρα χαράς κι όχι κριτικής», στάθηκε σε κάποιες συμπεριφορές που έλαβαν χώρα σε δημοτικό συμβούλιο του δήμου, όπου μερίδα της αντιπολίτευσης καταψήφισε πρόταση που αφορούσε ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος στον Βάμο και βελτίωση του υφιστάμενου λέγοντας χαρακτηριστικά πως τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν την εκπαίδευση.

Ο χαιρετισμός της δ/ντριας Π.Ε Ν. Χανίων

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και ο χαιρετισμός της δ/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ. Πόπης Ψαρουδάκη η οποία στάθηκε τόσο στο υψηλό αίσθημά ευθύνης των εκπαιδευτικών όσο και στην αγωνία της οικογένειας που μεγαλώνει συνεχώς με τα πρώτα βήματα του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά: «Η Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Νομού Χανίων κι εγώ προσωπικά θα βρισκόμαστε στο πλευρό όλων με στόχο την επίλυση των αναδυόμενων προβλημάτων και εκπαιδευτικών θεμάτων. Με σεβασμό και συνεργασία μπορούμε να εργαστούμε για ένα σχολείο δημοκρατικό, για ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία. Με γνώμονα πάντα την αγάπη μας για τα παιδιά και το συμφέρον τους, οφείλουμε να σταθούμε με δύναμη και αξιοπρέπεια στις απαιτήσεις των καιρών και να δώσουμε στα παιδιά μας τα απαραίτητα εφόδια που θα τα καταστήσουν άξια και υπεύθυνα με κοινωνική ενσυναίσθηση».

Συγκινητική ήταν επίσης και η στιγμή που η κ. Ψαρουδάκη, βρήκε παλαιούς μαθητές – σήμερα γονείς παιδιών του σχολείου- όταν πριν από τριάντα και πλέον χρόνια υπηρετούσε ως νηπιαγωγός στο Νέο Χωριό!

Τα νέα έργα που αναμόρφωσαν το σχολείο

Ακολούθως το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Ιωάννης Κουκουράκης ο οποίος ουσιαστικά παρέδωσε το σχολείο σε μαθητές , γονείς κι εκπαιδευτικούς μετά από τα έργα του καλοκαιριού που μετέτρεψαν κυριολεκτικά το σχολικό συγκρότημα σε στολίδι της περιοχής. Μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουράκης τόνισε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ ενώπιον σας, κοιτώντας σας στα μάτια για να σας πω πως δεν μείναμε στις εξαγγελίες, δεν αθετήσαμε το λόγο μας και θα πασχίζουμε πάντα για το καλύτερο.

Όλοι μας κρινόμαστε από τα έργα μας και τα λόγια μας. Τα έργα λοιπόν που κάναμε το τελευταίο δίμηνο και που αποτελούσαν δέσμευση της Δημοτικής Αρχής από τον περασμένο Ιούνιο, έχουν ως εξής:

Επίστρωση όλης της αυλής με ειδικό ελαστικό τάπητα/ Αποκατάσταση της βλάβης που έπαθε η κορνίζα της οροφής/ Βελτίωση των κιγκλιδωμάτων περίφραξης της αυλής ώστε αυτά να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.

Τα κάγκελα, εκτός από τη συντήρηση που χρειάζονταν (βάψιμο), ήταν πολύ χαμηλά και δεν παρείχαν καμία ασφάλεια/ Βελτίωση των εγκαταστάσεων στις τουαλέτες των αγοριών αλλά και του κτιρίου που τις φιλοξενεί/ Βάψιμο και συντήρηση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος/ Καθαρισμός αύλειων χώρων και απεντόμωση – μυοκτονία από ειδικά συνεργία ώστε τα παιδιά μας και το προσωπικό του σχολείου να κινούνται σε χώρους υγιείς.

Τα παραπάνω έργα ξεπέρασαν τις 20.000 ευρώ ενώ οι συνολικές επενδύσεις την τελευταία πενταετία στο σχολείο άγγιξαν τις 100.000

Απομένει η διαγράμμιση και η σήμανση του δρόμου μπροστά από το σχολείο, έργο το οποίο και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα».

Κλείνοντας ο κ. Κούκουρας τόνισε πως ο δήμος δεν δέχθηκε το ποσό των 4.000 ευρώ που ήθελε να καταθέσει το σχολείο για την αποπεράτωση του έργου της αυλής και το άφησε στο βιβλιάριο προκειμένου να το τοποθετήσει όπως αυτό νομίζει σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το ποσό είναι δωρεά των αδερφών Καραγιαννάκη στη μνήμη του πατέρα τους Πέτρο.

Τέλος σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Νίκος Καρατάσος, ο οποίος μίλησε για την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν οι γονείς στα πρόσωπα των εκπαιδευτικών.

Την εκδήλωση προλόγισε ο δντης της σχολικής μονάδας Ευάγγελος Μαρκούγιας, ο οποίος εκτός των άλλων καλωσόρισε τους μαθητές /τριες της Ά δημοτικού στο νέο τους σχολικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter