Βρετανίδα σκοτώθηκε πολεμώντας με τους Κούρδους στο Αφρίν

0
68

Μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών, που χάθηκαν στο Αφρίν της Συρίας, εν μέσω συγκρούσεων και βομβαρδισμών, ήταν και αυτή μιας νεαρής Βρετανίδας, η οποία είχε ενώσει τις δυνάμεις της με τη γυναικεία μονάδα των Κούρδων πολιτοφυλάκων YPJ.

Όπως είπε στο BBC ο πατέρας της, η 26χρονη Anna Campbell, από το Ανατολικό Σάσεξ, πιστεύεται πως σκοτώθηκε στις 15 Μαρτίου στο Αφρίν, εν μέσω τουρκικών βομβαρδισμών. Η Τουρκία μάχεται τους Κούρδους πολιτοφύλακες σε συριακό έδαφος κοντά στα σύνορά της από τον Ιανουάριο.

Η Campbell είχε ταξιδέψει στη Συρία τον περασμένο Μάιο, για να βοηθήσει τη μάχη των Κούρδων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Dirk Campbell περιέγραψε την κόρη του ως «ιδεαλίστρια» και «αποφασισμένη». «Ήθελε να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο και θα έκανε οτιδήποτε μπορούσε για να το πετύχει. Της είπα πως έβαζε τη ζωή της σε κίνδυνο, κάτι που ήδη γνώριζε πολύ καλά φυσικά. Νιώθω πως έπρεπε να είχα κάνει περισσότερα για να την πείσω να επιστρέψει, αλλά ήταν αμετάπειστη».

Σύμφωνα με το BBC, η Campbell είχε πρωτοπολεμήσει με τις YPJ στην Ντέιρ Αλ Ζορ, που παραμένει προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. Όμως τον Ιανουάριο, όταν οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους κατά των Κούρδων κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τη Συρία, πολλοί Κούρδοι μαχητές άφησαν τη μάχη κατά του ISIS για να υπερασπιστούν το Αφρίν. Ορισμένοι Βρετανοί εντάχθηκαν στις τάξεις τους.

Ο πατέρας της Anna λέει πως οι Κούρδοι σύντροφοί της προσπάθησαν να τη σταματήσουν. «Με ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια ήξερε πως θα ξεχώριζε, αλλά έβαψε τα μαλλιά της μαύρα πριν φύγει και τους έπεισε να την αφήσουν».

«Παρότι προσπαθήσαμε να την κρατήσουμε μακριά από την πρώτη γραμμή, οι επιθέσεις από τους Τούρκους ήταν σφοδρότατες» δήλωσε και η επικεφαλής των YPJ στη Συρία Nesrin Abdullah, η οποία εξήγησε πως η Campbell επέμενε να πάει στο Αφρίν.

Ο πατέρας της είπε πως η κόρη του ήταν ακτιβίστρια στη Βρετανία και ήταν ο στόχος των Κούρδων να δημιουργήσουν μια δημοκρατική κοινωνία που την ενέπνευσε να ενωθεί μαζί τους. «Όταν άκουσε για το πολιτικό πείραμα στη Rojava (την κουρδική περιοχή στη βόρεια Συρία), της φάνηκε πως έτσι έπρεπε να είναι ο κόσμος. Κοινωνική οργάνωση σε όλα τα επίπεδα, ισότητα, ήθελε να βοηθήσει στην προστασία τους».

Πηγή: Newsbeast.gr