Βρετανία: «Φρένο» στους κάτω των 30 για το εμβόλιο της AstraZeneca

0
6

Να χορηγείται εναλλακτικό της AstraZeneca εμβόλιο στα άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών αποφάσισαν οι βρετανικές αρχές.

Ο MHRA ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε τις θρομβώσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι η συσχέτιση καθίσταται πιο ισχυρή.

Η έκθεση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής (MHRA) αναφέρει ότι έως τα τέλη Μαρτίου 79 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν υποστεί τις σπάνιες αυτές θρομβώσεις. Τα 19 από τα περιστατικά αυτά ήταν θανατηφόρα.

Ο MHRA έκρινε ότι οι παρενέργειες είναι «εξαιρετικά σπάνιες» και απαιτείται περισσότερη δουλειά για να διευκρινισθεί ότι τα εμβόλια προκαλούν τις θρομβώσεις. Σημειώνει επίσης ότι η ισορροπία οφέλους και γνωστών κινδύνων παραμένει υπέρ του οφέλους για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων.

Οι συστάσεις του ΜΗRΑ ήρθαν στον απόηχο του πορίσματος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας.

«Βασιζόμενοι στα διαθέσιμα δεδομένα και στοιχεία, η JCVI συνέστησε ότι είναι προτιμητέο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη», είπε ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος για την Covid-19 της επιτροπής JCVI.

«Δεν συστήνουμε να σταματήσει οποιοσδήποτε εμβολιασμός για οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Συστήνουμε ένα εμβόλιο έναντι ενός άλλου εμβολίου για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πραγματικά επειδή επιδεικνύουμε ύψιστη προσοχή, παρά επειδή έχουμε κάποια σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια», τόνισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, εάν έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Οι συστάσεις της Επιτροπής έγιναν αφού η ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) αναγνώρισε μια πιθανή παρενέργεια από το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, σχετικά με τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.

πηγή: kathimerini.gr