Βρετανία: Αναστολή απογειώσεων από το Χίθροου λόγω εμφάνισης… drone

0
25

Οι αρχές του αεροδρομίου του Χίθροου ανέστειλαν την Τρίτη όλες τις απογειώσεις από το αεροδρόμιο του Χίθροου, έπειτα από αναφορές ότι εθεάθη ένα μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος (drone) να πετάει κοντά στο πλέον πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης.

“Για προληπτικούς λόγους διακόψαμε τις αναχωρήσεις, ενώ ερευνούμε. Ζητούμε συγγνώμη από τους επιβάτες για την ενόχληση” αναφέρεται στην ανακοίνωση του αεροδρομίου.

Μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου, που ρωτήθηκε τηλεφωνικά, δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει σε πόσες πτήσεις παρουσιάζεται καθυστέρηση.

Ένας μάρτυρας που βρίσκεται μέσα σε ένα αεροπλάνο, στην πίστα του Χίθροου, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είδε πολλά αεροσκάφη να περιμένουν να τους δοθεί άδεια για απογείωση.

Στο δεύτερο σε αριθμό επιβατών αεροδρόμιο του Λονδίνου, το Γκάτγουικ, στα μέσα Δεκεμβρίου είχαν ακυρωθεί σχεδόν 1.000 πτήσεις εξαιτίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θεάθηκαν να πετούν, επί τρεις συνεχόμενες ημέρες, κοντά στο αεροδρόμιο.

Κλήθηκε ο στρατός, ενώ συνελήφθησαν και δύο ύποπτοι που όμως στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Και τα δύο αεροδρόμια έχουν στο μεταξύ παραγγείλει ειδικά συστήματα, στρατιωτικού τύπου και αξίας “πολλών εκατομμυρίων λιρών” για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από τα drones.