Β. Βαγιωνάκη: Η αλήθεια για τον ΟΑΚ

0
36

Γράφει η Βάλια Βαγιωνάκη*

Eπειδή πολλά λέγονται τελευταία, ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο, περί δήθεν υποβάθμιση του ΟΑΚ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να τονίσω τα εξής:

Ο ΟΑΚ προέκυψε από τη συνένωση των οργανισμών ΟΑΔΥΚ, ΟΑΝΑΚ, ΕΥΔΕ Αποσελέμη, ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ (οι δύο τελευταίοι ήταν κρατικοί φορείς). Εμείς με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της Επικουρικότητας και της Αποκέντρωσης (στο Δ.Σ. του Οργανισμού συμμετέχουν κατά 50% εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των Δήμων και κατά 50% οι μετοχές ανήκουν στο Υπ. Οικονομικών) στηρίξαμε αυτό το εγχείρημα κρατώντας επιφύλαξη για τη βιωσιμότητα του. Για το λόγο αυτό εξάλλου ψηφίσαμε παρών κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Έγινε τότε από 2 εταιρείες ορκωτών λογιστών προεργασία που αφορούσε στα δημοσιονομικά, τα οικονομικά λογιστικά και νομικά προβλήματα που προέκυπταν από την ενοποίηση των παραπάνω φορέων μέσα σ΄ ένα μήνα, γεγονός, που ίσως δείχνει μια προχειρότητα.

Με αίτημα του Υπουργού κ. Σπίρτζη και με απόφαση του Υπ. Οικονομικών προχώρησε έκτακτος λογιστικός έλεγχος 2004 – 2015, προκειμένου να αναδειχθούν τυχόν παθογένειες. Ο προσωρινή Έκθεση Ελέγχου αν και έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Ας περιμένουμε τα συμπεράσματα αυτού του ελέγχου, ο οποίος θα καταδείξει και τις υγιείς δομές του ΟΑΚ.

Η δική μας πολιτική βούληση ήταν και είναι να ενισχυθεί ο ΟΑΚ τόσο οικονομικά όσο και μέσω έργων και προσωπικού. Μέχρι όμως τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, τα μεγάλα έργα, με σημαντικότερο εκείνο του ΒΟΑΚ, δεν μπορούν να περιμένουν. Για το λόγο αυτό στηρίξαμε τη σχετική τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός μπορεί να υλοποιεί οδικά έργα κατόπιν απόφασης του Υπουργού, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα και όσο το δυνατό γρηγορότερα, αυτό το εμβληματικό για την Κρήτη έργο. Αφού κατά τη γνώμη μας ο ΟΑΚ, δεν ήταν σε θέση να το «σηκώσει», δίδοντας όμως τη δυνατότητα συνεργασίας του Υπουργείου με τον ΟΑΚ.

Όσον αφορά τη στήριξη στον ΟΑΚ

Την περίοδο της διακυβέρνησής μας σημαντικά έργα της Κρήτης που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και δόθηκαν σε χρήση, όπως ο δρόμος Αγίας Βαρβάρας, η γέφυρα στο Χαμέζι και η ολοκλήρωση τον Ιανουάριο 2019 της σήραγγας του υδροδοτεί πλήρως το Ηράκλειο από το φράγμα Αποσελέμη. Όσον αφορά τον ΟΑΚ, αναλαμβάνει τα υδραυλικά έργα Οροπεδίου ύψους 15 εκατ. ευρώ, τη Β φάση της γέφυρας Χαμεζίου και τα συνοδά έργα της Αγίας Βαρβάρας. Υπάρχει αίτημα στον ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 29 εργαζομένων στο φράγμα Αποσελέμη.

Τα οικονομικά του ΟΑΚ

Το 2014 – 2015 ο ΟΑΚ ήταν ζημιογόνος, με κίνδυνο κατασχέσεων και την πιθανότητα να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το καλοκαίρι 2016 δόθηκαν 2.000.000 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών του εξόδων, αλλά και 6.000.000 ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών, γεγονός που οδήγησε το 2016 να είναι κερδοφόρος. Με βάση τις ενέργειες του Υπουργού κ. Χαρίτση από τον 07/2017 ο ΟΑΚ μπήκε στον κατάλογο των οργανισμών που επιδοτούνται με το 4% επί των συγχρηματοδοτούμενων έργων και πλέον ο Οργανισμός χρηματοδοτείται κανονικά, αυτό δηλαδή που δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως και να΄ χει πάντως όλοι συμφωνούν σήμερα, από τον Πρωθυπουργό, ως τον αρμόδιο Υπουργό αλλά και την Περιφέρεια, ότι ο ΟΑΚ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τα υδραυλικά έργα – αρμοδιότητα που ασκεί και τώρα – και την ενιαία διαχείριση των υδατικών πόρων της Κρήτης, γεγονός πολύ σημαντικό ενόψει της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σε συνδυασμό με τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και την πραγματοποίηση οδικών έργων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, οδηγεί σε καλύτερες μέρες τον ΟΑΚ προς όφελος της ανάπτυξης του νησιού.

*Βάλια Βαγιωνάκη Υποψήφια βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ