Β. Περάκη: Αιχμές προς το Δήμαρχο για προεκλογικές επιλεκτικές παραχωρήσεις δημοτικών κτηρίων

0
148

Αιχμές για τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο Δήμαρχος Χανίων, να προχωρήσει, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, όπως σημειώνει, μέρους της βίλας Κούνδουρου, που στεγάζει τη Φιλαρμονική του Δήμου, στην Ένωση Σφακιανών, αφήνει σε κείμενό της η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Βαρβάρα Περράκη.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Περράκη σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες, δε γνωρίζω το τι και το πως μιας τέτοιας υπόσχεσης, αλλά σίγουρα ο τρόπος κι ο χρόνος με καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτική”.

Η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού δικαιολογεί την αντίδρασή της αναφέροντας:

“Την ίδια έκπληξη θα ένιωθα για τη στέγαση οποιουδήποτε συλλόγου γιατί με βάση τη δική μου εμπειρία, αρνηθήκαμε σε ανάλογα αιτήματα πολλών συλλόγων κι ομάδων, επειδή δεν υπήρχαν χώροι η τουλάχιστον θα ήταν δύσκολη η επιλογή κάποιων και θα δημιουργούνταν εύλογα παράπονα κι αντιδράσεις…. Επειδή συχνά βρέθηκα στη δύσκολη θέση να απαντάω αρνητικά σε παρόμοια αιτήματα συλλόγων και ομάδων πολιτισμού, αναρωτιέμαι γιατί τώρα εν όψει δημοτικών εκλογών, επιλέγεται ένας σύλλογος με αναμφισβήτητη δράση και προσφορά στην παράδοση, αλλά που δεν είναι ο μοναδικός. Γιατί να μην αισθανθούν αδικημένοι κι άλλοι αντίστοιχοι που έχουν εισπράξει την εύλογη άρνηση…”

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της κ. Βαρβάρας Περράκη:

Στη βίλα Κούνδουρου στεγάζεται η Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων .Προσφέρονται δωρεάν μαθήματα σε πάρα πολλά παιδιά .’Ένα όνειρο για ένα φυτώριο νέων που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναγέννηση μιας Φιλαρμονικής με παρελθόν, παρόν και μέλλον, όπως αξίζει στα Χανιά.

Ετσι, όπως και παλιότερα,σε αυτό το χώρο αναπτύσσεται μια σοβαρή πολιτιστική δραστηριότητα ,που σε καιρό κρίσης οικονομικής, δίνει τη δυνατότητα εκμάθησης μουσικών οργάνων δωρεάν.

Είναι μια διαρκής και σοβαρή προσφορά του Δήμου , που αναγνωρίζεται κι αξιολογείται θετικά από την πόλη μας, γιατί οφείλουμε να στρέφουμε τα παιδιά σε δράσεις και δρόμους μιας ευγενέστερης ζωής, όπως συμβαίνει με τη μουσική.

Κι αίφνης διαβάζω ότι ίσως στεγαστεί στη βίλα Κούνδουρου η Ένωση Σφακιανών και μάλιστα να εκφράζονται και δημόσια ευχαριστίες προς το Δήμαρχο Χανίων και τον πρόεδρο της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

Την ίδια έκπληξη θα ένιωθα για τη στέγαση οποιουδήποτε συλλόγου γιατί με βάση τη δική μου εμπειρία, αρνηθήκαμε σε ανάλογα αιτήματα πολλών συλλόγων κι ομάδων, επειδή δεν υπήρχαν χώροι η τουλάχιστον θα ήταν δύσκολη η επιλογή κάποιων και θα δημιουργούνταν εύλογα παράπονα κι αντιδράσεις.

Εδω σαφέστατα μπαίνει εντονότατα το θέμα της διαχείρισης κι αξιοποίησης των δημοτικών κτιρίων,για τη φιλοξενία πολιτιστικών ομάδων και συλλόγων .

Από όσα γνωρίζω,ούτε το συμβούλιο της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ ,αλλά ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συζητήσει η αποφασίσει τέτοια παραχώρηση, κι εννοώ αυτήν που διάβασα στο δημοσίευμα.

Δε γνωρίζω τις προθέσεις της οικογένειας Κούνδουρου βεβαίως κι αν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το παραχωρητήριο.

Εξάλλου εδώ και μήνες δεν έχω θεσμικό ρόλο μετά τη συνειδητή αποχώρηση μου απο τη θέση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού ,αλλά κι από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επειδή όμως συχνά βρέθηκα στη δύσκολη θέση να απαντάω αρνητικά σε παρόμοια αιτήματα συλλόγων και ομάδων πολιτισμού,για λογούς που ήδη ανέφερα, αναρωτιέμαι γιατί τώρα εν όψει δημοτικών εκλογών ,επιλέγεται ένας σύλλογος με αναμφισβήτητη δράση και προσφορά στην παράδοση, αλλά που δεν είναι ο μοναδικός.

Γιατί να μην αισθανθούν αδικημένοι κι άλλοι αντίστοιχοι που έχουν εισπράξει την εύλογη άρνηση…

Εξάλλου εδώ δε νομίζω να ισχύει το ’’όλοι οι καλοί χωράνε’’…

Ο χώρος χρησιμοποιείται ήδη ,παράγεται παιδεία και πολιτισμός, όπως απαιτούσε και δικαίως το συμφωνητικό και μάλιστα σε παιδιά και νέους.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Φιλαρμονική μεταφέρθηκε στη βίλα Κούνδουρου από προηγούμενο χώρο του Δήμου, όπου λειτουργεί πια η δομή για τους άστεγους και καλώς λειτουργεί!

Μπαίνει όμως κι ένα θέμα μιας σοβαρής στρατηγικής αξιοποίησης των δημοτικών κτηρίων ,που τους δίνει και ταυτότητα χρήσης. Πράγματι δε γνωρίζω το τι και το πως μιας τέτοιας υπόσχεσης, αλλά σίγουρα ο τρόπος κι ο χρόνος με καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτική.