Τζόκοβιτς: Οι Σέρβοι καταγγέλλουν ότι συνελήφθη αν και «δικαιώθηκε» από το δικαστήριο

0
17

Νέα ανατροπή σκηνικού στην πολύκροτη υπόθεση του Νόβακ Τζόκοβιτς και της συμμετοχής του στο Australian Open. Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ στηριζόμενα σε πληροφορίες που φέρεται να έχει δώσει ο πατέρας του αθλητή, Σέρτζαν, ο Νόβακ Τζόκοβιτς συνελήφθη από την αστυνομία της Αυστραλίας.

Όπως είχε γράψει από χθες το απόγευμα το protothema.gr οι αρχές της Αυστραλίας είχαν διαρρεύσει την πρόθεση τους να επιμείνουν στην ακύρωση της βίζας του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις ακόμη κι αν αυτός κερδίσει την έφεση. Εάν και εφόσον οι διαδικασίες προχωρήσουν τότε το ενδεχόμενο απέλασής του από την χώρα είναι κοντά.

Στις 18:33 τοπική ώρα (09:33 ώρα Ελλάδας) υπήρξε η πρώτη πληροφορία για την άφιξη αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο που βρίσκονται τα γραφεία της νομικής εταιρίας που εκπροσώπησε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στη δίκη. Εκεί που βρίσκονταν κι ο ίδιος ο Σέρβος από τις 15:00 όταν ο δικαστής Άντριου Κέλι έδωσε τη σχετική άδεια. Θεωρητικά ο Κέλι είχε δώσει μισή ώρα προθεσμία για να του επιστραφούν όλα τα προσωπικά του αντικείμενα και να μεταβεί όπου επιθυμούσε, ωστόσο αυτό μάλλον δεν θα συμβεί ποτέ… Τις αναφορές των σερβικών ΜΜΕ πάντως μετέφεραν και βρετανικές Telegraph και Express.

Κέρδισε το δικαστήριο

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Σέρβος σταρ του τένις, νωρότερα κέρδισε τουλάχιστον μια προσωρινή νίκη στην προσπάθειά του να παραμείνει στην Αυστραλία, καθώς δικαστής διέταξε την κυβέρνηση να τον απελευθερώσει από την κράτηση και να αποκαταστήσει τη βίζα που είχε ακυρώσει επειδή ο Τζόκοβιτς δεν έχει εμβολιαστεί για τον Covid -19.

Η απόφαση, η οποία εγκρίνει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, ήρθε πέντε ημέρες αφότου ο Τζόκοβιτς κρατήθηκε σε αεροδρόμιο κατά την άφιξη σε πτήση από το Ντουμπάι. Η εν λόγω απόφαση, όπως αναφέρουν οι New York Times, δεν εγγυάται ότι θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Australian Open, το οποίο έχει κερδίσει ρεκόρ εννέα φορές. Στο δικαστήριο τη Δευτέρα, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι μπορεί να ακυρώσει τη βίζα του για δεύτερη φορά ακόμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Νωρίτερα, ο δικαστής Άντονι Κέλι στη Μελβούρνη, σε μια παρέμβασή του κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων εκ μέρους των διαδίκων, στην αρχή της διαδικασίας όπου εξετάστηκε η έφεση την οποίαν είχε ασκήσει ο Τζόκοβιτς κατά της ακύρωσης της βίζας του από τις αυστραλιανές αρχές ανέφερε με έμφαση: «Το ζήτημα που με ενοχλεί, είναι το τι άλλο θα μπορούσε να έχει κάνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος;» εννοώντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Όπως είπε ο δικαστής Κέλι «εδώ έχουμε έναν καθηγητή και έναν ιατρό περιωπής οι οποίοι συνέταξαν και έθεσαν υπόψιν του αιτουμένου την είσοδο στην Αυστραλία βάσει μιας ιατρικής εξαίρεσης. Τώρα, κατόπιν αυτής της ιατρικής εξαιρέσεως και του σκεπτικού με το οποίο χορηγήθηκε, δόθηκε επιπλέον εξαίρεση από ένα συμβούλιο ανεξάρτητων ειδικών που συνέστησε η Κυβέρνηση της Πολιτείας Βικτόρια. Και αυτό το έγγραφο είχε στα χέρια του ο διενεργήσας τον έλεγχο. Οπότε, το ζήτημα που με ενοχλεί, είναι το τι άλλο θα μπορούσε να έχει κάνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος;»

Η πλευρά του αυστραλιανού κράτους ισχυρίστηκε ότι κακώς ο Τζόκοβιτς θεώρησε ως δεδομένη την ελεύθερη είσοδό του στη χώρα επικαλούμενος προηγούμενη νόσησή του με Covid-19. Άλλωστε, αυτό είναι και το πλέον αμφιλεγόμενο σημείο, αυτό που θα κρίνει ενδεχομένως και την έκβαση της δίκης, το εάν και κατά πόσον οι Αυστραλοί αποδέχονται την προηγούμενη νόσηση ως επαρκή απόδειξη υγειονομικής ασφάλειας ή όχι.

Πηγή: protothema.gr