Τσίπρας: Δεν θα είναι απλό chat η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

0
57

«Ο διάλογος να γίνει και στην κοινωνία»

Υπέρ της απόφασης να μην μείνει μόνο στο Κοινοβούλιο η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά να φτάσει και στους απλούς πολίτες, επιχειρηματολόγησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Δεν θα είναι απλά ένα chat στο Διαδίκτυο» είπε χαρακτηριστικά για τη δικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για να ανοίξει ο διάλογος και ανέφερε ότι οι βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν την άποψη που έχει η κοινωνία για συγκεκριμένα θέματα, πριν η συζήτηση φτάσει στο Κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται από την άποψη της κοινωνίας.

Θέτοντας χρονοδιάγραμμα του διαλόγου, ο κ. Τσίπρας πρότεινε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία από το φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, από την άλλη, πως ο διάλογος στην κοινωνία ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει την εντύπωση πως ο λαός έχει πάντα δίκιο και πως μπορεί να εκτοπίσει συνταγματικά κατοχυρωμένες διαδικασίες.

Ενέχει κινδύνους η άποψη που αγιοποιεί την κυρίαρχη άποψη, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, ωστόσο πρόσθεσε πως ενέχει κινδύνους και η άποψη που θέλει τους πολίτες να εκφράζονται κάθε τέσσερα χρόνια, στις εκλογές.

«Πρέπει να βρούμε την κατάλληλα διαδικασία» ανέφερε και προχώρησε ένα βήμα λέγοντας πως «όσοι υποτιμούν την άποψη των πολιτών ίσως κάτι φοβούνται, ίσως έχουν προκαταλήψεις».

«Η Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πολίτες» τόνισε και συμπλήρωσε πως η συζήτηση για διάφορα θέματα που έχουν σχέση με το Σύνταγμα γίνεται ήδη σε καφενεία και παρέες.

Τα θέματα αυτά, πρόσθεσε, θα καθορίσουν τη «Νέα Μεταπολίτευση», όπως όνομασε την περίοδο, την οποία προσδιόρισε συμβολικά από το 2021, έτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο διάλογος διεξάγεται μέσω της πλατφόρμας syntagma-dialogos.gov.gr.

Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης και μέλη ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ανδρ. Δημητρόπουλος, οι πρυτάνεις Αθ. Δημόπουλος και Ι. Γκόλιας, επίσης οι πανεπιστημιακοί Ναπ. Μαραβέγιας και Ν. Μουζέλης, οι περιφερειάρχες Αττικής και Θεσσαλίας Ρ.Δούρου και Κ.Αγοραστός αντιστοίχως, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ Αν. Τζήκας.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter