Τσιόδρας: «Θα είχαμε 13.685 νεκρούς αν είχαμε πάρει πιο χαλαρά μέτρα»

0
108

«Η πατρίδα μας κατάφερε να περάσει αυτό την πρώτη φάση του ιού» είπε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε πως με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα κατάφερε να «επιπεδώσει και να μειώσει την καμπύλη αυτής της επιδημίας πολύ περισσότερο από άλλες θεωρητικά έτοιμες».

Σύμφωνα με όσα είπε ο λοιμωξιολόγος τα μέτρα και το απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση 80% της διασποράς του ιού και αυτό ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε Βάση των μαθηματικών μοντέλων, είχαμε έναν πραγματικό αριθμό κρουσμάτων λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού.

Σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους.

Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά.

Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους”.