Τσιόδρας: Ο κορωνοϊός συμπεριφέρθηκε σε έναν μήνα, όπως η γρίπη σε 3,5 μήνες

0
100

Σε μία σύγκριση της εποχιακής γρίπης με τον νέο κορωνοϊό προχώρησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece και της Νατάσσας Σπαγαδώρου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία.

Ερωτώμενος για τη μεγάλη συζήτηση που υπάρχει σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από την γρίπη, σε σχέση με τον κορωνοϊό, και αν τα συγκριτικά δεδομένα για το 2020 δικαιολογούν τα μέτρα που ελήφθησαν, είπε:

«Η γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα του αναπνευστικού που αντιμετωπίζουμε κάθε χειμώνα. Είναι ο κοινός παγκόσμιος εχθρός. Σύμφωνα με τον περιοδικό Λάνσετ, η απώλεια ανθρωπίνων ζωών, ετήσια, φτάνει άνω των 600.000».

Τόνισε, ωστόσο, πως ο κορωνοϊός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τη γρίπη.

«Είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που διαδίδεται με μεγάλη, σχεδόν αστραπιαία, ταχύτητα στους πληθυσμούς που δεν έχουν ανοσία, ούτε εμβόλιο».

Συμπλήρωσε πως ο άνθρωπος δεν είχε καμία απολύτως ανοσία στον ιό, η οποία θα μπορούσε να έχει αποκτηθεί από κάποιο άλλο κρυολόγημα ή γρίπη.

Παράλληλα, σημείωσε πως «τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας για τη γρίπη, τα οποία έχω μελετήσει, δείχνουν ότι είχαμε 400 διασωληνωμένους και πάνω από 100 νεκρούς» και εξήγησε πως ο νέος ιός συμπεριφέρθηκε σε έναν μήνα, όπως συμπεριφέρεται η γρίπη σε 3,5 μήνες.

«Το γεγονός αυτό, καταδεικνύει πόσο γρήγορα και επιθετικά, ο ιός αυτός, διεισδύει στις κοινωνίες», είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι ήταν λογικό, να ληφθούν σκληρά περιοριστικά μέτρα, καθώς αφενός δεν είχαμε ανοσία, αφετέρου, δεν υπήρχε εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον δεν έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, δεν μπορούμε να πούμε πολλά για τον νέο κορωνοϊό, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Αν δε βρει εντελώς απροετοίμαστο, σε διαλύει», είπε σε επίπεδο μέτρων.

πηγή: cnn