Τριήμερη περιοδεία Κοτζιά σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Κόσοβο

0
70

Με προορισμό το Βελιγράδι θα αναχωρήσει σήμερα το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καθώς η σερβική πρωτεύουσα αποτελεί τον πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του σε Σερβία, ΠΓΔΜ και Κόσοβο.

Ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ομολόγου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση αύριο μαζί του, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών, εκτός από τα διμερή και τα αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα, θα βρεθούν οι εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο.

Επίσης, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας, ενόψει του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας καθώς και την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση τις υποδομές, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Μετά τις επαφές του στη Σερβία, ο υπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν με προορισμό την Αχρίδα, όπου θα τον υποδεχθεί ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ. Την επομένη, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πιάσουν το νήμα των συνομιλιών από το σημείο που το άφησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Βιέννη στις 30 Μαρτίου. Θα συζητηθεί επίσης η μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού.

Τελικός σταθμός της περιοδείας του κ. Κοτζιά θα είναι η Πρίστινα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα διμερούς συνεργασίας.

Πηγή: Newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter