Τραμπ: Δεν θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ η πρεσβεία των ΗΠΑ

0
49

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι παρά την προεκλογική του υπόσχεση, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ δεν θα μετακομίσει από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν καταβληθούν προσπάθειες για να επαναληφθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

“Θέλω να δώσω την ευκαιρία (σε μια ειρηνευτική διαδικασία) πριν σκεφτώ για τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ”, δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεοπτική εκπομπή. “Θα λάβουμε μια απόφαση σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον”, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε δεσμευτεί πολλές φορές να μεταφέρει την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Αγία Πόλη, τελικά μετέθεσε την απόφασή του για τουλάχιστον έξι μήνες.

Αυτό το ακανθώδες θέμα έχει ανατεθεί για επίλυση όπως πολλά άλλα στον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος έγινε στα 36 του χρόνια ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στην Ουάσινγκτον.

Η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει νεκρό γράμμα από την άνοιξη του 2014. Ο Ντόναλντ Τραμπ ελπίζει να οδηγήσει σε επιτυχία το θέμα αυτό στο οποίο οι προκάτοχοί του απέτυχαν.

Η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε την προσάρτηση της κατεχόμενης ανατολικής της πλευράς το 1967, συνεπώς οι ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ.

Παρότι το Ισραήλ θεωρεί την Αγία Πόλη “αιώνια και αδιαίρετη” πρωτεύουσά του, οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν αντίθετα ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους το οποίο προσδοκούν. Το ζήτημα αυτό συνιστά μια από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Πηγή: Protothema.gr