Σε νέα κλιμάκωση της έντασης σε Κύπρο και ανατολική Μεσόγειο προχωρούν οι Τούρκοι καθώς λίγη ώρα μετά την προαναγγελία Ντονμέζ για τις νέες σεισμικές έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο προχώρησαν σε έκδοση NAVTEX με την οποία έχει δεσμεύσει τον μισό κόλπο της Αττάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό έχει αναβαθμιστεί μιας και η εμβέλεια των καλωδίων του σχεδόν έχει διπλασίαστεί από τα σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα σε 4 χιλιόμετρα.
Αναλυτικά η NAVTEX
TURNHOS N/W : 0896/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 20-09-2022 11:46)
TURNHOS N/W : 0896/22
36 43.22 N – 031 07.42 E
36 48.70 N – 031 13.95 E
36 47.70 N – 031 20.45 E
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ ο Ντονμέζ δήλωσε ότι «το πλοίο Oruc Reis μπροστά στο οποίο βρισκόμαστε είχε πραγματοποιήσει εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο. Το φέραμε στο λιμάνι σύμφωνα με τις ανάγκες για να γίνουν κάποιες εργασίες εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και του λογισμικού».
Όπως εξήγησε «τώρα και αυτό (σ.σ. το Oruc Reis) μετατρέπεται για να μπορεί να κάνει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, όπως έχουμε κάνει και στο Mπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, και συνεχίζεται η συναρμολόγηση του».
Ο Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε, τέλος, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ότι «μέσα σε αυτό τον μήνα θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες εκσυγχρονισμού και θα το στείλουμε το Oruc Reis στο νέο σημείο καθηκόντων του».
πηγη: protothema.gr