Τοποθέτηση Α. Μπαλωμενάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για τις τηλεοπτικές άδειες

0
60

Στην πολεμική που ασκείται εναντίον της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, αναφέρθηκε σε ομιλία του στη Βουλή ο κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης τονίζοντας ότι η μόνη απάντηση στην παραφιλολογία των ημερών είναι το ίδιο το κείμενο του Νόμου. «Οι διατάξεις του τηρήθηκαν, τηρούνται και θα τηρηθούν ευλαβικά», τόνισε. «Ο Νόμος ορίζει πώς γίνεται ο έλεγχος της προέλευσης των χρημάτων που ο κάθε συμμετέχων θα καταβάλλει. Ορίζει ακόμα ότι εάν κάποιος είτε δεν μπορεί να συγκεντρώσει εμπρόθεσμα τα αναγκαία ποσά, είτε δεν μπορέσει να δικαιολογήσει την προσέλευσή τους , απλώς, εκπίπτει.»

Ο Χανιώτης Βουλευτής συνέστησε υπομονή μέχρι τη συμπλήρωση της προθεσμίας των 30 ημερών που προβλέπεται για την ολοκλήρωση της καταβολής της πρώτης δόσης προκειμένου να διαφανεί εάν γίνουν ή όχι βάσιμες ενστάσεις από τους ενδιαφερόμενους. «Όλα τα άλλα είναι παραφιλολογία και λαϊκισμός», τόνισε, «είναι η συντονισμένη αλλά απέλπιδα προσπάθεια όλων μαζί να ματαιώσουν την επωφελή για το δημόσιο συμφέρον μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο χώρο της τηλεόρασης: Των μεν επιτυχόντων προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή του τιμήματος. Εκείνων που δεν ανακηρύχθηκαν μήπως μπορέσουν να αναδιανείμουν το τοπίο. Και των επί χρόνια πολιτικών τους στηριγμάτων, που αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού η Κυβέρνηση επιτυγχάνει μια σημαντική πολιτική νίκη και μάλιστα μακράς πνοής».

Ο κ. Μπαλωμενάκης επέστησε ακόμα την προσοχή σε τρία χαρακτηριστικά, όπως είπε, σημεία του όλου ζητήματος: Ότι οι προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος για την εξέλεγξη της προέλευσης των χρημάτων είναι επαρκείς και καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις διακίνησης «μαύρου» χρήματος. Ότι ο δανεισμός αντιμετωπίζεται από το Νόμο για τις αδειοδοτήσεις ως θεμιτή πηγή προέλευσης των χρημάτων καθόσον πρόκειται για διμερή συμφωνία ανάμεσα στον δανειοδοτούμενο και την Τράπεζα. «Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες τραπεζικού δανεισμού», τόνισε, «είναι άδικο να εγκαλείται η Κυβέρνηση, αφού αρμόδια να ελέγξει την περίπτωση είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και υπόλογοι είναι οι επικεφαλής της δανείστριας Τράπεζας, οι οποίοι την εποχή της συγκεκριμένης δανειοδότησης δεν είχαν διοριστεί από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α». Υπογράμμισε τέλος ότι καλό θα είναι όσοι βάλλουν άκριτα εναντίον της μη συστημικής Τράπεζας που βρίσκεται στο στόχαστρο, να αναρωτηθούν μήπως εξυπηρετούν ευρύτερα σχέδια αποδυνάμωσής της.

Στην ίδια ομιλία ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε και σε ορισμένες πλευρές του νέου θεσμού του «διαχειριστή αφερεγγυότητας» που θα αντικαταστήσει τον προβληματικής λειτουργίας σύνδικο, εκκαθαριστή ή διαχειριστή των πτωχευτικών περιουσιών που , όπως είπε, πρέπει μετά τη δικαστική απόφαση να εκκαθαρίζεται τάχιστα προκειμένου να αποφεύγεται η διαρπαγή και η απαξίωση από τη φθορά του χρόνου σημαντικών περιουσιακών στοιχείων και παραγωγικών υποδομών.