Το πρόγραμμα και η ατζέντα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα

0
71

Σε λίγες ώρες, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα βρίσκεται στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στις 11:00 θα προσγειωθεί το Air Force One στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Προεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 13:30 και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 14:30. Μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα θα γίνουν κοινές δηλώσεις.

Για τις 19:30 είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Πρεδρικό Μέγαρο.

Το πρωί της Τετάρτης ο αμερικανός πρόεδρος θα ανέβει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου θα κάνει μια σύντομη δήλωση με φόντο τον Παρθενώνα.

Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει ομιλία στις 12:30 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στην ομιλία του θα υπογραμμίσει τη σημασία της δημοκρατικής διακυβέρνησης και θα θίξει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, τα οφέλη που έχει φέρει, αλλά και τις ανισότητες που έχει προκαλέσει και πρέπει να διορθωθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να αναφερθεί στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς και στο Brexit.

Μετά την ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος αναχωρεί από την Αθήνα με επόμενο σταθμό του το Βερολίνο.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Χρέος, προσφυγικό και Κυπριακό, θα βρεθούν μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση προσδοκά πολλά από την επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα, την χαρακτηρίζει «γεγονός με τεράστια σημασία για τη χώρα και την Ευρώπη», που «συνιστά έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας» όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ επικρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση για «τυφλή αντιπολιτευτική γραμμή, καθώς «επιλέγει» να μειώσει της σημασία αυτής της επίσκεψης.

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα κομίζει μήνυμα για το χρέος που κινείται στο κλίμα του ΔΝΤ. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους καθώς δεν είναι βιώσιμο.

Επίσης, θα επαινέσει την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της και θα απευθύνει μήνυμα στήριξης στον ελληνικό λαό, αναγνωρίζοντας τις θυσίες που έχουν γίνει.

«Είναι ένα κορυφαίο ζήτημα η έλευση του Αμερικανού προέδρου, του κ. Ομπάμα, στη χώρα μας. Μετά από 17 χρόνια Αμερικανός Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα. Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει το μέγιστο θέμα του ελληνικού χρέους, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, με το Κυπριακό, αλλά και άλλα διμερή ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real FM τη Δευτέρα.

Προσέθεσε δε και τα εξής: «Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους φάνηκε και από την τελευταία συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου, στην “Καθημερινή”, ότι αποτελεί για εκείνον ένα κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του, της προεδρίας του, με λύσεις σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική και είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που, πιθανόν, η νίκη Τραμπ να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη βούληση της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης να δοθεί μία λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ