Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων στο Δήμο Χανίων-Οι συναντήσεις και οι διαπραγματεύσεις

0
258

Στάση αναμονής φαίνεται να κρατά ο κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, πριν καταλήξει σε οριστική συμφωνία συνεργασίας με τον νέο Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Παρά τη γενναιόδωρη και τιμητική πρόταση του κ. Π. Σημανδηράκη, προς το πρόσωπο του, να αναλάβει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, το γεγονός ότι δεν προσέφερε στην παράταξή του καμία θέση Αντιδημάρχου, είναι αυτό που έχει «φρενάρει» προς το παρόν, την οριστική απάντηση του κ. Δαμιανάκη.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο κ. Σημανδηράκης, έχει παραχωρήσει «γενναιόδωρα» δύο θέσεις Αντιδημάρχων και δύο θέσεις Προέδρων Δημοτικών Επιχειρήσεων, στην παράταξη του απερχόμενου Δημάρχου κ. Τάσου Βάμβουκα, με τον οποίο ήδη έχει καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας.

Συγκεκριμένα ο νέος Δήμαρχος Χανίων, σκοπεύει σύμφωνα με πληροφορίες, να διατηρήσει στις θέσεις τους τον κ. Γιώργο Ξανθουδάκη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, τον κ. Αντώνη Βαρδάκη, Αντιδήμαρχο Παιδείας, τον κ. Ιωάννη Κουτράκη, Πρόεδρο της ΔΕΔΙΣΑ και τον κ. Μανούσο Φοβάκη, Πρόεδρο στον ΔΟΚΟΙΠΠ.

Ο κ. Δαμιανάκης γνωρίζει ότι η συνεργασία με τον κ. Σημανδηράκη, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανόν να προκαλέσει «μουρμούρες» στην δημοτική του ομάδα και για αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιμένει βελτιωμένη πρόταση από τον κ. Σημανδηράκη.

Καθώς δεν φαίνεται να είναι αρκετή η διαφαινόμενη πρόθεση του νέου Δημάρχου να αξιοποιήσει δύο ακόμη στελέχη από την παράταξη του, διατηρώντας τον κ. Νίκο Βλαζάκη στη θέση του στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και αξιοποιώντας και την κ. Χρυσούλα Χατζηδάκη, όχι όμως σε θέση Αντιδημάρχου. 

Η βιασύνη του εκλεγμένου Δημάρχου να σπεύσει να κλείσει εδώ και καιρό, συμφωνία συνεργασίας με τον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Τάσο Βάμβουκα, προσφέροντάς του γενναιόδωρα θέσεις ευθύνης, πιθανόν τώρα να του στοιχίζει, αφού του στερεί το περιθώριο να έχει περισσότερα «χαρτιά» στα χέρια του για να διαπραγματευτεί. 

Καθώς είναι δεδομένο ότι και από την πλευρά τους, τα στελέχη της δικής του Δημοτικής ομάδας, περιμένουν-και δικαίως- την αξιοποίησή τους σε θέσεις ευθύνης στη νέα «ανθρωπογεωγραφία» της νέας Δημοτικής αρχής.  

Από την άλλη ο κ. Σημανδηράκης φαίνεται να μη δείχνει διάθεση συνεργασίας και σύμπραξης με την παράταξη του κ. Αρχοντάκη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες, ο κ. Σημανδηράκης, δεν προσέφερε τίποτα στον κ. Αρχοντάκη, περιοριζόμενος σε μία γενικόλογη συζήτηση μαζί του. 

Ο κ. Αρχοντάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την πλευρά του ζήτησε από τον Δήμαρχο συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για τη λειτουργία του Δήμου, όσο και για τα στελέχη που σκέφτεται να αξιοποιήσει.

Του εξέφρασε μάλιστα την απορία του, για την απόφασή του να σπεύσει να συνεργαστεί μοιράζοντας θέσεις ευθύνης, με την ομάδα του απερχομένου Δημάρχου, τον οποίο πολύ πρόσφατα αποδοκίμασε με την ψήφο του ο Χανιώτικος λαός. 

Ο νέος Δήμαρχος φαίνεται καταρχήν πάντως να επιθυμεί τη συγκρότηση μίας ισχυρής βάσης, αποτελούμενης από τρεις παρατάξεις, τη δική του, του κ. Βάμβουκα και του κ. Δαμιανάκη, που μπορεί να μην εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, του προσφέρει όμως περισσότερη ευελιξία και δυνατότητα να «διοικήσει», χωρίς μεγάλα προβλήματα το Δήμο. 

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες παρατάξεις, είναι δεδομένο ότι από κάποιες(Βουρλάκη, Ρίζο) δεν φαίνεται να περιμένει καμία συνεργασία, ενώ από κάποιες άλλες(Αρχοντάκη, Παπαδογιάννη και Σαρρή), πιθανόν να περιμένει να δει πως σκοπεύουν να τον αντιμετωπίσουν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Αλώστε έχει μπροστά του τέσσερα ολόκληρα χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα, πολλά μπορεί να προκύψουν. 

Η αυριανή ημέρα, της τελετής ορκωμοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, πιθανόν να αποτελέσει και ημέρα εξελίξεων, σίγουρα πάντως από το κλίμα που θα επικρατήσει, είναι πιθανόν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τις συνεργασίες εντός του σώματος.