Το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου (video)

0
48

Το Μικρό Μήνυμα ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και εν συνεχεία το Μεγάλο Μήνυμα ενώπιον των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι έδωσε σήμερα ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος αποδεχόμενος με αυτόν τον τρόπο την εκλογή του.

Ύστερα από την ανάγνωση του Μεγάλου Μηνύματος οι Αρχιερείς, μέλη της Πατριαρχικής Αυλής και λαϊκοί αναφώνησαν το Άξιος και συνεγχάρησαν τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Νέα σελίδα και η κίνηση που συγκίνησε

Με την υπόσχεση ότι θα διακονήσει τον λαό της Κρήτης με πνεύμα ενότητας αλλά και την ευχή του προκατόχου Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης κ. Ειρηναίου να τον συνοδεύει μετέβη χθες το απόγευμα στο Φανάρι, αμέσως μετά την αναγγελία της εκλογής του, ο νέος εψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος όπου νωρίτερα έδωσε το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα.

Με την εκλογή του από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου μία νέα σελίδα ανοίγει πλέον για την Εκκλησία της Κρήτης. Αμέσως μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου έσπευσαν να τον συγχαρούν οι δύο συνυποψήφιοί του στο τριπρόσωπο, Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος τους οποίους και ευχαρίστησε. Επίσης, τα συγχαρητήρια δέχθηκε και από τους υπόλοιπους Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης, τους κληρικούς και συνεργάτες του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και τοπικούς φορείς της Κρήτης.

Ωστόσο, η στιγμή που καταγράφηκε ως η πιο συγκινητική της χθεσινής ημέρας ήταν όταν λίγο πριν την αναχώρηση του για το Φανάρι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου νοσηλεύεται ο προκάτοχός του πρώην Κρήτης κ. Ειρηναίος. Οι δύο είχαν μια σύντομη συζήτηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Ευγένιος πήρε την ευλογία του προκατόχου του, για το έργο που έχει μπροστά του.

Στον προκάτοχο του αναφέρθηκε και στις δηλώσεις που έκανε λίγη ώρα μετά την εκλογή του στο Πρακτορείο “ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ” (ope.gr). Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε ότι η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς διαδέχεται τον «όσιο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Να εύχεστε να με στηρίζει ο Θεός στην άρση του σταυρού της νέας αυτής διακονίας μου για το καλό του λαού της Κρήτης, της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης, με την τόση παράδοση και τον τόσο πολιτισμό», τόνισε σε άλλο σημείο.

Πότε θα γίνει η ενθρόνιση

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η εγκαθίδρυσή του θα γίνει μετά από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος και αφού προηγηθεί η καθιερωμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία αντιπροσωπείας των ιεραρχών του νησιού ότι θα εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως προκαθημένου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.