Το μάθημα της ιστορίας στην 6η Τετάρτη των Φιλολόγων Χανίων

0
15

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, καθιερώνει τις Τετάρτες των Φιλολόγων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και ώρα 21:00΄.

Πρόκειται για επιμορφωτικές συναντήσεις που απευθύνονται σε φιλολόγους, εκπαιδευτικούς και ευρύτερα φίλους του λόγου. Μετά την εισήγηση θα ακολουθεί συζήτηση για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Η έκτη συνάντηση (Τετάρτη 4-12-2019) με εισηγητή τον Ρόδη Λοχαΐτη (υπ. διδάκτορα της Σύγχρονης Ιστορίας) έχει θέμα:

«Ιστορία Προσανατολισμού – Ιστορία Προβληματισμού;»

Η Γ΄ Λυκείου «ορφάνεψε» από το μάθημα της Ιστορίας. Πλέον, μόνο οι μαθητές του προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών σπουδών διδάσκονται νεότερη και σύγχρονη Ιστορία. Τι διδάσκονται όμως στην πραγματικότητα; Έχουμε τη δυνατότητα στην Ιστορία κατεύθυνσης να αποδράσουμε από τα στενά όρια που θέτουν οι εξετάσεις; Μπορούμε να προχωρήσουμε, να πάμε με τους μαθητές μας, λίγο πιο πέρα;

Η «εισήγηση» δε θα στηριχτεί σε γραπτό κείμενο. Ο ομιλητής, προτείνοντας δύο δικά του σενάρια – παραδείγματα, ελπίζει σε μία συζήτηση προβληματισμού, όχι μόνο για την Ιστορία προσανατολισμού, αλλά, κυρίως, για το μάθημα της Ιστορίας γενικά.