Το ΔΝΤ βλέπει τον Τραμπ ως κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία

0
41

Με μετρημένη αισιοδοξία και επιφυλάξεις υποδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις εξαγγελίες Τραμπ για φοροελαφρύνσεις και κρατικές επενδύσεις, προειδοποιώντας τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο για τους κινδύνους των προτάσεών του αλλά και για τα ρίσκα που μπορεί να γεννήσει αν πραγματοποιήσει τις απειλές του για περιορισμό του ελεύθερου εμπορίου.

Στο θετικό σκέλος, το ΔΝΤ προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για τις ΗΠΑ, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο την πρώτη διετία διακυβέρνησης Τραμπ θα ξεπεράσει τις έως τώρα προσδοκίες κατά 0,5 μονάδες συνολικά, σαφώς χειρότερα όμως σε σχέση με τις μεγαλεπήβολες υποσχέσεις του μεγιστάνα.

Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το Ταμείο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν κατά 2,3% φέτος και 2,5% το επόμενο έτος, σαφώς καλύτερα από την ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% και τις δύο χρονιές.

Την ίδια στιγμή όμως, το Ταμείο απηύθυνε νέα σαφή προειδοποίηση στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία εάν πραγματοποιήσει τις προεκλογικές απειλές του για επιβολή μεγάλων δασμών στα κινεζικά προϊόντα ή για ριζική αναθεώρηση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, σημείωσε με νόημα πως το ΔΝΤ δεν ενσωμάτωσε στο βασικό σενάριό του εμπορικούς κινδύνους, καθώς πιστεύει ότι όλοι καταλαβαίνουν πως η επιβολή σκληρών δασμών δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά «αντίμετρα» και πιθανούς «εμπορικούς πολέμους».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ενδέχεται να προέλθουν έμμεσα και εξαιτίας της δαπανηρής δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Τραμπ, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού, που με τη σειρά του θα προκαλέσει αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) και συνεπώς ανατίμηση του δολαρίου.

Η ενίσχυση του δολαρίου θα καταστήσει πιο ακριβές τις αμερικανικές εξαγωγές και φθηνότερα τα προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό, εγείροντας πολιτικές πιέσεις στην Ουάσιγκτον για προστατευτικές πολιτικές.

Στον ακριβώς αντίθετο δρόμο από την Αμερική βαδίζει το Μεξικό, πάλι ελέω Τράμπ.

Το ΔΝΤ «έκοψε» τις προβλέψεις του για την επόμενη διετία συνολικά κατά 1,2%, υπό τη σκιά της μεγάλης υποβάθμισης του μεξικανικού πέσο, λόγω των απειλών Τραμπ για σκληρή εμπορική πολιτική και για χτίσιμο αντιμεταναστευτικού τείχους στα σύνορα.

Τέλος το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο και τις προβλέψεις του για την Κίνα, βελτιώνοντας κατά 0,3 μονάδες τις προβλέψεις του για ανάπτυξη φέτος, στο 6,5%.

Για το 2018 πάντως, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Κίνα παρέμειναν αμετάβλητες, στο σχετικά χαμηλό 6%.

Πηγή skai.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter