Το διαφαινόμενο οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΔΙΣΑ

0
90

Γράφει ο Κώστας Πρωτοπαπαδάκης*

Πριν από ένα μήνα είχα επισημάνει – με σχετική ανάρτηση μου – το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΔΕΔΙΣΑ [ βλ. εδώ: https://bit.ly/2MUbiI3 ], ως αποτέλεσμα της απόφασης της Διοίκησης της, για μη καταβολή του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες που παρείχε, κυρίως στο Δήμο Χανίων (με συνέπεια σήμερα να οφείλει στο Ελληνικό Κράτος, ποσό άνω των 2,5 εκατ. ευρώ), σημειώνοντας ότι το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα του νέου Δημάρχου στις πρώτες 100 ημέρες.

Την περασμένη Παρασκευή – τελευταία ημέρα νομοθετικού έργου στην Ελληνική Βουλή – ενημερώθηκα πως τελικά δεν έγινε αποδεκτή και δεν ενσωματώθηκε στα ψηφισθέντα νομοσχέδια, τροπολογία με την οποία θα αποφασιζόταν η εξαίρεση της ΔΕΔΙΣΑ από την καταβολή του ΦΠΑ – όπως η παρούσα δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί και ανακοινώσει.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση για τη ΔΕΔΙΣΑ, η οποία οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο την ίδια στιγμή που η νέα διοίκηση του Δήμου Χανίων δεν έχει πάρει καμία θέση στο θέμα – ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά – και η οποία – σε κάθε περίπτωση – θα κληθεί, εφόσον δεν υπάρξει κυβερνητική λύση περί μη καταβολής του ΦΠΑ και διαγραφής των προστίμων – να πάρει πολύ δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις το επόμενο διάστημα, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν πρώτα και κύρια τους ίδιους τους δημότες…

*Ο Κώστας Πρωτοπαπαδάκης είναι πρώην Αντιδήμαρχος και νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων