Το ασφαλιστικό και η ύφεση “δολοφονούν” το ΤΕΕ

0
185

Γράφει ο Λευτέρης Κοπάσης*

Δυστυχώς εθιστήκαμε για κάποια χρόνια να βιώνουμε την καθημερινή υποβάθμιση του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού και την επιδείνωση των δεικτών ανάπτυξης και της καθημερινότητας.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αντιμετώπιζε διαχρονικά τις οικονομικοινωνικοπολιτικές εξελίξεις ως πρόκληση και υποχρέωση συμμετοχής και την επαγγελματική δραστηριοποίηση των διπλωματούχων μηχανικών ενταγμένη μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων εθνικών αναγκών.

Αν και αποδίδονται στους διπλωματούχους μηχανικούς στρεβλώσεις στην ανάπτυξη της χώρας, τους οφείλεται αντίστοιχα στο βαθμό που τους αναλογεί η σημαντική θέση στον πίνακα των αναπτυγμένων χωρών και την Ενωμένη Ευρώπη για τα τεχνολογικά επιτεύγματα σε υποδομές δημόσιες και ιδιωτικές που καθορίζουν αυτή την θέση. Σήμερα τίποτα δεν είναι ίδιο με το παρελθόν.

Ανησυχούμε γιατί είμαστε αντιμέτωποι με την λαίλαπα και τα όσα δεινά έχουν συσσωρευτεί, ο διπλωματούχος μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας ή μισθωτός, έχει δεχτεί την ύφεση πολλαπλασιαστικά στο επάγγελμα με την συρρίκνωση της δραστηριότητας και την επιδείνωση των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταβολών.

Ειδικά το ασφαλιστικό ενδέχεται να αποτελέσει τον βρόγχο του στραγγαλισμού γιατί οι διπλωματούχοι μηχανικοί με τις εξετάσεις για την απόκτηση τις άδειας άσκησης του επαγγέλματος τους επιβάλλεται και η ασφάλιση που σηματοδοτεί αδυναμία χρήσης της ιδιότητας του ανέργου, σημαντικά μεγαλύτερο μισθολογικό κόστος και λιγότερες καθαρές αποδοχές,οδηγώντας τους συναδέλφους στην διαγραφήή την αποφυγή της εγγραφήςτους στο ΤΕΕ.

Δυστυχώς ο τέως πρόεδρος του ΤΕΕ υπερθεματίζει στο Ασφαλιστικό ως μη όφειλε και πρωταγωνιστεί στην περιορισμένη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων του νέου ΕΣΠΑ που επιτείνει την ύφεση και ξαναδολοφονεί το επάγγελμα και την ανάπτυξη. Αν ο Υπουργός Κατρούγκαλος αυτοχαρακτηρίζεται ταξικός αποστάτης ο Υπουργός Σπίρτζης πως αποκαλείται;

Βρίσκουμε τις λύσεις με την επιστροφή του διπλωματούχου μηχανικού στο ΤΕΕ που αποτελεί την ακρογωνιαία λίθο για την συλλογική αντίδραση. Η ανησυχία γίνεται εγρήγορση κινητοποιεί δυνάμεις και γίνεται δημιουργία.

Με στόχο την ηχηρή παρέμβαση και την ουσιαστική συμμετοχή, χωρίς μεμψιμοιρίες αλλά με πάθος όραμα και συναίσθηση των μεγάλων δυνατοτήτων που ενυπάρχουν αναδεικνύουμετην τεράστια ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗΣ που διαθέτουμε ώστε με τεκμηρίωση να προτείνουμε το χτίσιμο της επόμενης μέρας.

Σχηματοποιούμε την δράση μας και την αποστολή μας με το ‘’ΣΧΕΔΙΟ Ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων’’ όπως έχει δημοσιοποιηθεί και περιλαμβάνει:

ι.την ανάδειξη της Ιστορίας του ΤΕΕΤΔΚ μέσα από την Προστασία και την Αξιοποίηση του νεοκλασικού κτιρίου μας στην Νεάρχου που μας στεγάζει ώστε να έχει αποκατασταθεί το 2020, δηλαδή 100 χρόνια μετά την ίδρυση του επιμελητηρίου στην Ελλάδα και 80 χρόνια στα Χανιά,

ιι. την επιστημονική προσέγγιση με την διοργάνωση επιτόπου επισκέψεων σε σύνθετα τεχνικά έργακαι παράθεση των στοιχείων υλοποίησής τους,

ιιι. την δράση στα θέματα του επαγγέλματος με την συνεχιζόμενη ενημέρωση και διεκδίκηση στα ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα, την Υ&Α στην εργασία, την συνεργασία μετις Υπηρεσίες με μηχανικούς συναλλασσόμενους  ΥΔΟΜ, Τεχνικές Υπηρεσίες άλλες αδειοδοτούσες αρχές, με παρεμβάσεις και την ανάδειξη ευκαιριών απασχόλησης σε παραδοσιακούς και νέους τομείς δραστηριοποίησης,

ιιιι. τα αναπτυξιακά θέματαμε την ανάδειξη για την ολοκλήρωση των στρατηγικών σχεδιασμών και διεκδικούμε τις αναγκαίες υποδομές που δικαιούται ο τόπος και θα προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη. 

Συνεργαζόμαστε διεπιστημονικά και διεπιμελητηριακά και επιδιώκουμε την συμπληρωματικότητα στις διαπιστώσεις και τις θέσεις με το Εμποροβιομηχανικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο, και τους επιστημονικούς συλλόγους όπως τον Δικηγορικό ώστε να είναι οι προτάσεις μας ουσιαστικές και αξιοποιήσιμες από την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος.

Ξεκινάμε την ΣΥΖΗΤΗΣΗ δηλαδή ένα αναπτυξιακό συνέδριο, μέσα στα πλαίσια του ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕΤΔΚ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ, με ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, οργάνου διοίκησης του τμήματος, την Πέμπτη 29Σεπτεμβρίου, την Παρασκευή 30Σεπτεμβρίου και την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου όπου θα αναζητήσουμε πως θα διαμορφωθεί το επάγγελμα του μηχανικού μετά από 10 χρόνια, θα ενδοσκοπίσουμε στο πως διαμορφώνεται το επάγγελμα του μηχανικού σήμερα και θα αιτιολογήσουμε την ανάγκη σε υποδομές για την τοπική ανάπτυξη.

Ενεργοποιούμε πρακτικά την ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗΣ του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την ανάκτηση του κύρους του διπλωματούχου μηχανικού που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια στον τόπο μας.

Το αύριο μπορεί και πρέπει να είναι συναρπαστικό!

Υ.Γ: Η πολυφωνία ενισχύει την δημοκρατία δίνει ευκαιρίες επίγνωσης και εκπολιτισμού λόγος για τον οποίο ανταποκρίνομαι πρόθυμα στην πρόσκληση του KRHTH24 να παραθέσω τους τίτλους που όμως μπορούν να εξειδικευτούν απεριόριστα για το Επάγγελμα του Διπλωματούχου Μηχανικού και της Τοπικής Ανάπτυξης μέσα από το πρίσμα του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Καλή σταδιοδρομία

*Ο Λευτέρης Κοπάσης  είναι  Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τμήμα Δυτικής Κρήτης

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter