Το 75% των εργαζομένων δέχεται μπούλινγκ

0
63

Ο εκφοβισμός (bullying) στον χώρο εργασίας λαμβάνει διαστάσεις και τείνει να γίνει ένα κοινό-δυστυχώς-φαινόμενο. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Φοίνιξ έρχεται να αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος, καθώς το 75% των ερωτηθέντων απάντησε πως έχει βιώσει τον εκφοβισμό στον χώρο εργασίας του είτε ως θύμα, είτε ως παρατηρητής.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη επισημαίνουν πως το bullying στον χώρο εργασίας λειτουργεί αρνητικά όχι μόνο για τα θύματα του εκφοβισμού, αλλά και για τη λειτουργία της ίδιας της επιχείρησης.

Τι είναι, όμως, ο εκφοβισμός στον χώρo εργασίας; Οι συμμετέχοντες στη μελέτη επιστήμονες τον ορίζουν ως «την επαναλαμβανόμενη και απειλητική για την υγεία κακομεταχείριση ενός ή περισσότερων ατόμων από έναν ή περισσότερους δράστες. Στην κακομεταχείριση συγκαταλέγονται συμπεριφορές όπως: οι απειλές, η ταπείνωση, η παρεμβολή στην εργασία του ατόμου ή το σαμποτάζ».

Η διαφορά του εκφοβισμού στον χώρο εργασίας με τον σχολικό εκφοβισμό έγκειται στο γεγονός πως το bullying στον χώρο εργασίας είναι λιγότερο επιβλαβές σωματικά και επικεντρώνεται κυρίως στην ψυχολογική και λεκτική βία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την μελέτη, ο εκφοβισμός στον χώρο εργασίας είναι τέσσερις φορές πιο κοινό φαινόμενο σε σχέση με την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και τις φυλετικές διακρίσεις.

Πηγή Enikonomia.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter