Την Κυριακή η 77η Επέτειος του Ολοκαυτώματος στη Βιάννο

0
11

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, τιμώντας την 77η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας στις 14,15,16 Σεπτεμβρίου 1943 από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, θα τελέσουν στις 10 το πρωί Δοξολογία-Τρισάγιο στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στο πανδημοτικό Ηρώων στη θέση Σελί Αμιρών, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου
Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλου.

Για το ιστορικό-χρονικό του Ολοκαυτώματος θα αναφερθεί ο Συγγραφέας-Ιστορικός Ερευνητής κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει Προσκλητήριο Νεκρών, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου καθώς και τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Η λιτή τιμητική εκδήλωση – απόδοση τιμών προς τους νεκρούς, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων προστασίας από τον covid-19 που ισχύουν για την Π.Ε. Ηρακλείου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την 77η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ν. Ηρακλείου και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«77 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα στη Βιάννο και κανένας δεν ξεχνάει τις κτηνωδίες των Γερμανών κατακτητών. Κανένας δεν λησμονεί τους εκατοντάδες νεκρούς, τα λεηλατημένα χωρι​ά, τα κατεστραμμένα σπίτια, τον πόνο και τον όλεθρο, την φρικαλεότητα που άφησε πίσω του ο ναζισμός. Με τον σεβασμό που αρμόζει στους Ήρωες του τόπου μας, κρατάμε ζωντανή τη μνήμη και το μήνυμα της θυσίας τους, κρατάμε αναλλοίωτη την ιστορία της πατρίδας μας. Και μαζί με την ευχή, αυτά τα τραγικά γεγονότα να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά και πουθενά, επαναφέρουμε την ανάγκη να μην αφήσουμε αναξιοποίητες διεθνείς συγκυρίες, όπως είναι η σχετική απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, αλλά και τις ενέργειες που έχουν προηγηθεί από την Ελληνική Πολιτεία, εντείνοντας τις προσπάθειες για δικαιοσύνη και αποζημίωση. Το οφείλουμε στις μνήμες των προγόνων μας. Όλων αυτών έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία».