Την κατ’ αρχήν συμφωνία για το Στρ. Μαρκοπούλου παρουσίασε ο Δήμαρχος Χανίων| φωτο-video

0
457

«Ο στόχος δεκαετιών για την παραχώρηση του συνόλου του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου επετεύχθη με την κατ’ αρχήν συμφωνία με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Η επιτυχία και η ωφέλεια, που προκύπτει από τη συμφωνία παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου για το Δήμο και τους δημότες μας, είναι τεράστια».

Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Τρίτη ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, αναφορικά με την κατ΄ αρχήν συμφωνία παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου.

«Είναι μία εξαιρετική συμφωνία, που κανείς Δήμαρχος και καμία δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να φέρουν και κάποιοι προσπαθούν να τη μειώσουν με επιχειρήματα περί καταβολής δήθεν υψηλού τιμήματος», πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, παρατηρώντας ότι «η εξοικονόμηση, που θα έχει ο Δήμος από την αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων, θα τον απαλλάξει από ενοίκια πολύ μεγαλύτερης αξίας, που καταβάλλει σήμερα σε μισθωμένα ακίνητα».

«Έφερα πρόταση – συμφωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σύμφωνη με την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παραχώρηση κατά 100% του Στρατοπέδου στον Δήμο Χανίων και είναι ευθύνη πλέον του Δημοτικού μας Συμβουλίου να αποφασίσει», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων, διευκρινίζοντας ότι «το τίμημα είναι πολύ μικρό για τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου Χανίων, για την αξία, τη χρησιμότητα για την κοινωνία και τα πολλαπλάσια έσοδα, που θα φέρει στον Δήμο το ακίνητο αυτό».

«Είναι το ελάχιστο δυνατόν τίμημα για να εναρμονιστούν με το Νόμο αυτοί, που μας το παραχωρούν, δηλαδή το Ταμείο Εθνικής Άμυνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε: «Χρειάζεται επιτέλους ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος και το “όλα ή τίποτα” έχει οδηγήσει στο απόλυτο τίποτα με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία μας. Μόνο από τη χρήση από τον Δήμο κτηρίων, που βρίσκονται εντός, θα υπερκαλυφθεί το τίμημα και ο Δήμος μας θα βρεθεί οικονομικά κερδισμένος».

«Η ήπια δε αξιοποίηση, που θα προκύψει μέσα από σχετική μελέτη, θα επιτρέψει αυτός ο χώρος να ωφελήσει την πόλη μας κοινωνικά και οικονομικά. Το τίμημα για τα 99 χρόνια της παραχώρησης είναι κατά προσέγγιση 6.600 ευρώ μηνιαίως ή 80.000 ευρώ ετήσια και διασφαλίσαμε ότι δεν θα αυξάνεται με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, που θα μπορούσε μελλοντικά να αυξήσει κατά πολύ το τίμημα, αλλά μόνο θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή», σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε επίσης κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ότι μια επιπλέον επιτυχία είναι ότι ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά για τα έξοδα μεταφοράς του Στρατοπέδου, «που για να θυμίσω, πριν μία δεκαετία είχε υπολογιστεί ότι ξεπερνούσαν τα 2 εκ. ευρώ», όπως ο ίδιος τόνισε.

«Αυτά είναι μόνο λίγα από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία, που αποδεικνύουν την αξία αυτής της συμφωνίας και την ωφέλειά της για την πόλη και τους δημότες μας και συνιστώ σε όσους προσπαθούν να τη μειώσουν με αστήρικτα επιχειρήματα, να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών.

Σας καλώ όλους, αντί να μεμψιμοιρούμε, να μοιραστούμε τις ιδέες μας για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου, ώστε να καλύψει την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου πάρκου, αλλά και άλλες υποδομές, που έχει ανάγκη η τοπική μας κοινωνία. Οι επιτυχίες μας αποτελούν επιτυχίες για τους Δημότες μας και προσφέρουν χαρά στην κοινωνία μας, που επωφελείται» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Βάμβουκας.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Δήμαρχος Χανίων έδωσε διευκρινίσεις σε σχέση με την κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά και για τις ενστάσεις που εκφράστηκαν μετά τη δημοσιοποίησή της.

Σε ότι αφορά το ετήσιο μίσθωμα των 80.000 ευρώ, ο κ. Βάμβουκας διευκρίνισε ότι από την πρώτη στιγμή της παραχώρησης θα μπορέσει ο Δήμος να αξιοποιήσει τις κτιριακές υποδομές του Στρατοπέδου, που θα αποφέρουν σημαντικά έσοδα, που θα υπερκαλύψουν το κόστος αυτό. 

Σε ότι αφορά το αίτημα που εκφράζει κυρίως η Πρωτοβουλία Χανιωτών, για 100% πράσινο, ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι δεν είναι η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου αυτή, καθώς «το Στρατόπεδο διαθέτει σημαντικό κτιριακό απόθεμα το οποίο δεν θα το γκρεμίσουμε στο σύνολό του», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά μεγάλο μέρος από αυτό θα χρησιμοποιηθεί για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις.  

Σε ερώτηση εάν είναι δεσμευτική η κατ’ αρχήν συμφωνία για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Δήμαρχος Χανίων απάντησε ότι «τόσο ο κ. Καμμένος όσο και το Ταμείο του στρατού, έχουν διάθεση να προχωρήσουν και να το παραχωρήσουν». Παράλληλα διευκρίνισε ότι «στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η παραχώρηση να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2018, πράγμα που είναι αρκετά δύσκολο καθώς για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα απαιτηθεί η εκπόνηση ενός master plan, με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού…»

 

Σημείωσε ακόμη ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε αυτό το master plan να είναι συμβατό και να «δέσει» με την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, που έχει τεθεί ως γνωστόν σε δημόσια διαβούλευση. 

Σε σχέση με αυτά που ακούγονται περί «θολού» ιδιοκτησιακού καθεστώτος, σε ότι αφορά το Στρατόπεδο ο Δήμαρχος Χανίων ήταν αρκετά καυστικός, επισημαίνοντας ότι όσοι μετά από 66 χρόνια θέτουν τέτοιο θέμα, το μόνο που επιδιώκουν είναι να μην προχωρήσει η παραχώρηση.  

 

«Η Δημοτική Αρχή έχει καταφέρει να ταράξει τα «λιμνάζοντας ύδατα» και αυτό σε κάποιους δεν αρέσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας συμπληρώνοντας: «Αλλά θα πρέπει να το συνηθίσουν. Έχουμε ανοίξει πολλά μέτωπα. Τα Χανιά είχαν μείνει πολύ πίσω τα τελευταία χρόνια και κάποιος έπρεπε να ταράξει τα νερά»

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση του kriti24.gr για το πόσο δύσκολο είναι η συμφωνία αυτή να γίνει ευρέως αποδεκτή, τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και από τους πολίτες, ο Δήμαρχος Χανίων απάντησε ότι θα πρέπει όλοι να δουν το θέμα με υπευθυνότητα. Και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και η αντιπολίτευση, η οποία θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα πρέπει να περάσει με ευρεία πλειοψηφία και όχι μόνο με την ισχνή πλειοψηφία της συμπολίτευσης. Αν είναι δυνατόν να το στηρίζουν όλοι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο», κατέληξε ο κ. Βάμβουκας. 

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τετάρτη 14/2/2018, στις 12.00, ο Δήμαρχος Χανίων έχει απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση στο Γραφείο του με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να τους ενημερώσει για το ζήτημα του Στρατοπέδου.

Το θέμα θα συζητήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στις 15:30 το απόγευμα.