Την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης για ανασφάλιστους ασθενείς ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

0
46

Ερώτηση με την οποία ζητούν την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης σε δομές Υγείας εκτός του τόπου κατοικίας τους για ασθενείς που είναι ανασφάλιστοι, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ αυτών και οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης- προς το Υπουργείο Υγείας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν στην ερώτησή του:

«Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ασθενείς ασφαλισμένοι, των οποίων η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται στο κρατικό/πανεπιστημιακό/στρατιωτικό νοσοκομείο ή την συμβεβλημένη υγειονομική δομή του τόπου κατοικίας τους, αποζημιώνονται με την αξία του εισιτηρίου μετάβασης και επιστροφής με τα συγκοινωνιακά μέσα μαζικής μεταφοράς στις οικονομικότερες θέσεις (λεωφορείο, τρένο, πλοίο).

Με το άρθρο 33 Ν.4368/2016 διασφαλίζεται πλέον η πλήρης, ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, υλοποιώντας στον υπέρτατο βαθμό την Συνταγματική επιταγή για προστασία του ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος της υγείας, ενός από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπάρχει ωστόσο, ως φαίνεται, μια παράλειψη, που δημιουργεί πρόβλημα σε μια μερίδα των ασθενών. Πολλοί από τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (π.χ καρκίνο), των οποίων η θεραπεία πρέπει να διενεργείται σε δομές υγείας εκτός του τόπου κατοικίας τους. Οι εν λόγω ασθενείς πρέπει να μετακινούνται πολλές φορές ακόμη και μέσα στην ίδια εβδομάδα εκτός νομού, προκειμένου να υποβληθούν στις θεραπείες τους και δεδομένης της δεινής οικονομικής τους κατάστασης, είναι αδύνατο να καλύψουν με τις δικές τους δυνάμεις τα σχετικά έξοδα μετακίνησης.

Επειδή η ανάγκη κάλυψης των εξόδων μετακίνησης των ανασφάλιστων ασθενών, όπως ακριβώς ισχύει και για τους ασφαλισμένους, είναι επιτακτική προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη πρόσβασή στις δομές υγείας εκτός του τόπου κατοικίας τους όταν αυτό είναι απαραίτητο, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Τι προτίθεται να πράξει για την επίλυση του προβλήματος αυτού που ταλανίζει μεγάλο αριθμό των πλέον ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας;».