Τι συμβαίνει με το Ενοριακό Κέντρο Κουνουπιδιανών;

0
91

Με συγχωρείτε σεβασμιότατε,
τον τελευταίο καιρό ένα θέμα απασχολεί την κοινωνία μας.

Στην αυλή του Ιερού Ναού “Η Γέννηση της Θεοτόκου Κουνουπιδιανών” λειτουργούσε εδώ και αρκετά χρόνια – δυόμισι δεκαετίες, όπως καλώς γνωρίζετε, ένα ίδρυμα Εκκλησιαστικό με αίθουσα εκδηλώσεων ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ, το οποίο μάλιστα πολλάκις τιμήσατε με την παρουσία σας.

Σήμερα οι άνθρωποι του τόπου μας με έκπληξη και απορία συγχρόνως, βλέπουν μια περίεργη αλλαγή στον χώρο αυτό. Ένα πηδάλιο πλοίου στολίζει τον τοίχο δίπλα στην εξώπορτα του κτηρίου και προδιαθέτει τον επισκέπτη…

Σ’ αυτόν τον τόπο έζησαν άνθρωποι που είχαν βαθιά πίστη στον Θεό και αγάπη στον τόπο τους. Γι’ αυτό χάρισαν τις περιουσίες τους για το κοινό καλό, προσβλέποντας ίσως και σε μια διαιώνιση του ονόματος τους, όσο θα υπάρχει αυτός ο τόπος.

Η Εκκλησία αποτέλεσε και αποτελεί και σήμερα και πάντα το αποκούμπι των ανθρώπων. Οι δωρεές αυτές με τον καιρό απέκτησαν αξία και με τη σωστή αξιοποίηση τους έγινε ΕΡΓΟ- ΠΡΑΞΗ, για την ωφέλεια και την άνοδο της κοινωνίας του τόπου, όπως ρητά ήταν και η επιθυμία των δωρητών…

Σεβασμιότατε,

για την εντιμότητα και το ήθος των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Κουνουπιδιανών, ουδείς αμφιβάλλει. Πρώτος εγώ επανειλημμένα τοποθετήθηκα: είναι άξιοι και υπεράξιοι!

Εκείνο, όμως, στο οποίο δυστυχώς υστερούν είναι η γνώση των πραγμάτων και η εμπειρία. Βασικά στοιχεία που μπορούν όμως να τους οδηγήσουν σε λάθος ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, που και τους ίδιους αδικούν και την κοινωνία ζημιώνουν…

Το Ενοριακό Κέντρο της Ενορίας Κουνουπιδιανών ιδρύθηκε το 1995 και ο Κανονισμός Λειτουργίας του δημοσιεύτηκε στο με αρ. 861/17-10-1995 ΦΕΚ (τεύχος δεύτερο) και εις το επίσημο ΔΕΛΤΙΟ “ΕΚΚΛΗΣΙΑ”.

Στο Άρθρο 12 αναφέρεται ρητά:

«Το Ενοριακόν Κέντρον καταργείται δι’ αποφάσεως του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, όταν δεν εκπληρώνει την αποστολήν του ή όταν παρεκκλίνει του σκοπού του. Παν κινητόν και ακίνητον περιουσιακόν στοιχείον κ.λπ.
Εξ όσων γνωρίζουμε το εκκλησιαστικό ίδρυμα και εκπληρώνει την αποστολήν του και δεν παρεκκλίνει του σκοπού του…

Στο Άρθρο 7 αναφέρονται συγκεκριμένα πόροι του Ενοριακού Κέντρου:
α) Τα μηνιαία μισθώματα του καταστήματος της Ενορίας, το οποίο ευρίσκεται επί της Οδού Ζυμβρακάκηδων της πόλεως των Χανίων.
β) κ.λπ.

Στο Άρθρο 2 – Σκοποί του Ενοριακού Κέντρου:\
α) Η κατανόηση από τους Χριστιανούς και μάλιστα τους νέους της θέσεως και της αποστολής του ανθρώπου εις την κοινωνίαν.
β) κ.λπ.

Στο Άρθρο 3. Μέσα δι’ επίτευξιν των σκοπών:
α) Λειτουργία Κατηχητικών Σχολείων.
β) Διοργανώσεις Εθνικών, φιλανθρωπικών, ψυχαγωγικών κ.λπ. εκδηλώσεων.
γ) κ.λπ.
Δεν αναφέρεται πουθενά «σκοπός» η ενοικίαση του κτηρίου…

Σεβασμιότατε, ο κόσμος είχε αγαπήσει, είχε αγκαλιάσει το Εκκλησιαστικό αυτό καθίδρυμα της Ενορίας μας, είχε θαυμάσει και χειροκροτήσει επί σειρά ετών τη νεολαία μας, και είχε επιβραβεύσει τη δημιουργική προσπάθεια της.

Οι τιμητικές Διακρίσεις που χορηγούσε το Ενοριακό Κέντρο, επί σειρά ετών, φέρουν πρώτα τη δική Σας υπογραφή.

Σας παρακαλούμε, παιδιά δικά σας είμαστε κι εμείς, μη μας στερήσετε αυτό το κόσμημα του τόπου μας…

Με σεβασμό και εκτίμηση
Λεωνίδας Βεγλιρής
δάσκαλος

“Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα”

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter