Τι σχέση έχουν τα Χανιά, τα γιασεμιά και οι…επερχόμενες Δημοτικές εκλογές;

0
326

Γράφει ο Μανώλης Κονσολάκης

Και ξαφνικά τα… μυρωδάτα γιασεμιά, μπήκαν στο επίκεντρο μίας ιδιότυπης προ-προεκλογικής κόντρας, για τις μακρινές ακόμη, είναι αλήθεια, εκλογές τον Οκτώβριο του 2023, στο Δήμο Χανίων.

Η ονομασία των Χανίων, ως πόλη των γιασεμιών, δεν είναι κάτι νέο. Έρχεται από το μακρινό παρελθόν, καθώς σύμφωνα με την παράδοση της πόλης, επειδή όλα τα σπίτια είχαν στους κήπους των αυλών τους μαζί με άλλα λουλούδια και γιασεμιά, τα είχαν ονομάσει ως “η πόλη των γιασεμιών”!

Άλλωστε τα γιασεμιά κυριαρχούσαν και στην εποχή που γινόταν τα Ανθεστήρια, μία  ιδιαίτερα επιτυχημένη ανοιξιάτικη γιορτή, στην πόλη.

Την αναβίωση των οποίων μάλιστα, εδώ και αρκετά χρόνια έχει προτείνει, σε περισσότερες από μία δημοτικές αρχές, η γνωστή αρθρογράφος των “Χανιώτικων Νέων” Νανώ Σπανουδάκη Κουτσάκη. 

Πως βρέθηκαν όμως ξανά αυτά τα λουλούδια με το… μεθυστικό άρωμα, στην επικαιρότητα;

Και μάλιστα στο επίκεντρο μίας ιδιότυπης “κόντρας”, που έχει σχέση με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές;

Εάν κάποιος εντρυφήσει πιο προσεκτικά στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών στην πόλη, ενδεχομένως να καταλάβει πιο πολλά από αυτά που σε πρώτη ματιά φαίνονται…

Αρκεί να συνδέσει δύο φαινομενικά εντελώς άσχετα μεταξύ τους γεγονότα. 

Το πρώτο είναι ένα άρθρο που δόθηκε στις 28 Απριλίου στη δημοσιότητα, με υπογραφή από τον Περιφερειακό Σύμβουλο και Πρόεδρο του ΟΑΚ κ. Λευτέρη Κοπάση. 

Ο οποίος, με το βλέμμα στην οδό Κυδωνίας και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, προχώρησε στη δημιουργία ενός “Εθελοντικού Φορέα Προβληματισμού”, που ουσιαστικά αποτελεί μία διακήρυξη αρχών και θέσεων για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι γνωστό ότι ο Λευτέρης Κοπάσης, σε αυτή τη φάση, σε καμία περίπτωση δεν δηλώνει υποψήφιος, δεν κρύβει όμως πως διερευνά σοβαρά, εάν υπάρχουν οι κατάλληλες για αυτόν συνθήκες, ώστε τον Οκτώβριο του 2023, να είναι τελικά υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων. 

Το προσωρινό(;) όνομα που επέλεξε για τον φορέα που δημιούργησε ήταν ομολογουμένως ευρηματικό:

‘’ποτίΖΩΝΤΑΣ την πόλη των ΓΙΑΣΕΜΙΩΝ’’.

Αρκούσε όμως και μόνο αυτό, για να σημάνει συναγερμό στην οδό Κυδωνίας.

Έμπειροι στην επικοινωνία και ομολογουμένως με άμεσα αντανακλαστικά, έχοντας προφανώς ενημερωθεί εδώ και καιρό για το ενδιαφέρον και τις κινήσεις του Λευτέρη Κοπάση, ο Δήμαρχος και η ομάδα του, αποφάσισαν να απαντήσουν άμεσα στην πρώτη δημόσια πρόκληση, με μία… φαινομενικά άσχετη, αλλά γεμάτη με νόημα εκδήλωση. 

Κοινώς επέλεξαν να του απαντήσουν σε αυτή τη φάση, με το ίδιο σύνθημα.

Έτσι την Παρασκευή το πρωί, ανακοίνωσαν με δελτίο τύπου ότι, την επόμενη ημέρα, δηλαδή σήμερα Σάββατο, θα μοίραζαν χιλιάδες γλαστράκια με γιασεμιά(!), σε μία εκδήλωση στην πλατεία πίσω από το Γυαλί Τζαμί. 

Με στόχο, όπως εξηγούσε το δελτίο τύπου, να γίνουν ξανά τα Χανιά “πόλη των γιασεμιών”.

Μία εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε και είχε μάλιστα και μεγάλη επιτυχία, καθώς υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των πολιτών. 

Τυχαία γεγονότα; Απλή σύμπτωση; Κάποιοι θα σκεφτούν, ότι ναι, είναι πολύ πιθανό.

Κάποιοι άλλοι, πιο υποψιασμένοι όμως και γνωρίζοντας πλέον πως λειτουργεί ο Παναγιώτης Σημανδηράκης και η δημοτική αρχή, αλλά και πως χειρίζονται την επικοινωνία, θα σκεφτούν ότι μόνο τυχαίο και σύμπτωση δεν ήταν. 

Η εκδήλωση πιθανόν να είχε σχεδιαστεί από νωρίς. Ο τρόπος όμως που την πέρασαν δημόσια, μόνο τυχαίος δεν ήταν. Αντίθετα ήταν προσεχτικά σχεδιασμένος. 

Καθώς αποτελεί άμεση απάντηση του Παναγιώτη Σημανδηράκη, στους σχεδιασμούς του Λευτέρη Κοπάση, με ένα τρόπο ομολογουμένως ευρηματικό, καθώς αν και δεν τον βάζει καθόλου στο “κάδρο”, ωστόσο του στέλνει  ένα σαφές μήνυμα ότι όχι μόνο ότι τον έχει κάτω από τα… ραντάρ του, αλλά και ότι στο μέλλον δε θα αφήνει τίποτα χωρίς απάντηση. 

Με απλά λόγια ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, θέλει να δείξει από την αρχή στο Λευτέρη Κοπάση, ο οποίος είναι ο πρώτος που εμφανίζεται ως ένας εν δυνάμει πιθανός και σοβαρός αντίπαλος, πως εάν τελικά καταλήξουν να είναι αντίπαλοι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, είναι αυτός που έχει το “πάνω χέρι”. 

Κάποιοι λίγοι τέλος, μπορεί να σκεφτούν ότι ο Λευτέρης Κοπάσης γνώριζε για την εκδήλωση και έσπευσε να οικειοποιηθεί πρώτος το σύνθημα… Υπόθεση πάντως που συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες.

Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι μία πρώτη πρόωρη προεκλογική κόντρα, έλαβε χώρα με ένα ιδιότυπο και ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο και με φόντο, τυλιγμένη με το “μεθυστικό” άρωμα των… γιασεμιών, από μία πόλη που… αποζητά να συνδεθεί ξανά με τις ρίζες της και να θυμηθεί όμορφες στιγμές από το παρελθόν της.

Φωτο: Επαρχιακό φως