Τι προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης του κτηρίου του παλιού ΙΚΑ στο Δήμο Χανίων

0
30

Με μηνιαίο ενοίκιο 6000 ευρώ, για χρονικό διάστημα 43 ετών παραχωρείται από τον e-ΕΦΚΑ στο Δήμο Χανίων το κτήριο του παλιού ΙΚΑ, στην οδό Σολωμού.

Στους όρους της σύμβασης, αναφέρεται ακόμη ότι ο δήμος Χανίων υποχρεούται με δικά του έξοδα να κατεδαφίσει το παλιό κτίριο και να χτίσει στη θέση του νέο που θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και θα είναι και ενεργειακής απόδοσης Α+. 

Το κτήριο προορίζεται να στεγάσει αποκλειστικά υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, οι οποίες έως σήμερα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια. 

Στο Δήμο Χανίων παρέχεται περίοδος χάριτος τριών ετών για να πραγματοποιήσει τις σχετικές μελέτες και εργασίες, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα καταβάλει αντίτιμο. Η περίοδος αυτή μάλιστα, προβλέπεται πως μπορεί να φτάσει στα πέντε χρόνια αν οι εργασίες καθυστερήσουν.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη σύβαση, θα γίνει συμψηφισμός και μέρος του κόστους των απαραίτητων εργασιών, το οποίο ανέρχεται έως το ποσό του ενός εκατομμύριο ευρώ, που θα αφαιρεθεί από το συνολικό τίμημα που πρόκειται να καταβάλει ο Δήμος ως ενοίκιο.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις  δήμος Χανίων δεν θα καταβάλει ενοίκιο στον e-ΕΦΚΑ για 14 χρόνια.

Εάν σε αυτά προστεθεί και η περίοδος χάριτος των τριών ως πέντε ετών, τότε η συνολική περίοδος χάριτος ανέρχεται σε τουλάχιστον 17 χρόνια, τα οποία μπορεί να φτάσουν και τα 19.

Μετά από τη λήξη της σύμβασης, το ενοίκιο θα επανεκτιμηθεί και δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 6.000 ευρώ, ούτε όμως και υψηλότερο των 9.000 ευρώ. 

Ο ΕΦΚΑ δεσμεύεται ότι για το αρχικό διάστημα των 43 ετών, το ακίνητο δεν πρόκειται να πωληθεί, ούτε να υποθηκευθεί. Μετά το πέρας των 43 ετών αυτών, αν ο ΕΦΚΑ θελήσει να πουλήσει το ακίνητο, θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον δήμο Χανίων και αυτός θα έχει δικαίωμα προτίμησης, δηλαδή θα προηγείται έναντι οποιουδήποτε άλλου αγοραστή.

Ο δήμος Χανίων θα καταθέσει ως εγγύηση υλοποίησης του έργου 600.000 ευρώ, τις οποίες θα λάβει πίσω μετά την υλοποίησή του. 

Η σύμβαση αναμένεται να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη (25/1), αλλά προκειται κατά πάσα πιθανότητα να αναβληθεί, λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κρήτη,

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter