Τι λέει στον Ξανθό και τον Πολάκη η ΟΝΝΕΔ Χανίων για τον οικογενειακό γιατρό

0
87

Ως «αποτυχία στο βιογραφικό» του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, σύμφωνα με την ΟΝΝΕΔ Χανίων. 

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η ΟΝΝΕΔ: «Άλλη μια αποτυχία έρχεται να προστεθεί στο βιογραφικό του Κύριου Πολάκη και Ξανθού σχετικά με την περιβόητη μεταρρύθμιση του οικογενειακού ιατρού. Τα φιλόδοξα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου υγείας γκρεμίστηκαν με την δικαστική απόφαση που βάζει φρένο στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, αφού 64 γιατροί από την Αττική προσέφυγαν στην δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα, έτσι ώστε να ακυρωθεί ο νόμος του Υπουργείου Υγείας, που ορίζει να γίνουν οικογενειακοί γιατροί. 

Πιο συγκεκριμένα δικαιώθηκαν γιατροί των Κέντρων Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένονται κι άλλες αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις, από τις προσφυγές άλλων γιατρών. Η σχετική απόφαση πάρθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο απαγόρευσε στο Υπουργείο να εξαναγκάσει τους γιατρούς να γίνουν οικογενειακοί παρά την θέλησή τους. Η απόφαση αυτή στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης, για την θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού, παρ’ όλο που ήδη η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής έχει ορίσει καθήκοντα οικογενειακού γιατρού σε γιατρούς πολλών μονάδων. Μέχρι σήμερα λιγότεροι από 700 ιδιώτες οικογενειακοί γιατροί έχουν σύμβαση μέσω ΕΟΠΥΥ, ενώ περίπου 500 είναι από τις ΤΟΜΥ. 

Όμως, το πρόβλημα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ υπάρχει ακόμα, αφού για να εξυπηρετηθούν δωρεάν θα πρέπει να αναζητήσουν οικογενειακό γιατρό σε δημόσιες μονάδες ή να βρουν ελεύθερο ραντεβού από ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ. Αλλιώς, για να επισκεφθούν γενικό γιατρό, παθολόγο ή παιδίατρο θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά την επίσκεψή τους. το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει ο κάθε πολίτης να έχει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα του ανοίξει φάκελο υγείας. Λόγω των δυσκολιών το Υπουργείο άλλαξε την νομοθετική ρύθμιση, που ορίζει ότι οικογενειακοί γιατροί που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να εγγράφουν πολίτες στο σύστημα, για να τους ανοίγουν φάκελο υγείας. Δηλαδή, δεν χρειάζεται μόνο γιατρός από δημόσια ΤΟΜΥ η ιδιώτης του ΕΟΠΥΥ. Θα ήταν πιο ωφέλιμο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ακολουθήσει τις πολιτικές εκείνες που θα βελτιώνουν την πρόσβαση των Ελλήνων στις υπηρεσίες υγείας και θα πετυχαίνουν την καθολική κάλυψη».