Τι γίνεται με τα μνημεία που θα εντάσσαμε στην… Unescο;

0
111

 “Αδελφοποiηση για τους Δήμους Βενετίας και Ηρακλείου ανακοινώθηκε χθες μετά τη συνάντηση των δημάρχων των δύο πόλεων. Κατά πως φαίνεται η “Βενετία της Ανατολής” (…παρατσούκλι των Χανίων) πάει ακόμα πιο ανατολικά· και πολύ καλά κάνει” έγραφε πριν μερικές ημέρες, σε ένα εύστοχο σχόλιο του στα Χ.Ν ο Παρασκευάς Περράκης, με αφορμή τη συνεργασία Βενετίας –Ηρακλείου για την προστασία των Ενετικών Μνημείων του Ηρακλείου,

Με αφορμή αυτό το σχόλιο ανασύρθηκε στη μνήμη μας η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει επί Δημαρχίας του Κ. Βιρβιδάκη, για την ένταξη της Παλιάς Πόλης των Χανίων στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αναζητώντας στοιχεία στο διαδίκτυο για το τι νέο υπάρχει σχετικά με αυτό το θέμα, το πιο πρόσφατο που μπορούμε να βρούμε είναι  η αναφορά σε μία συνέντευξη που δόθηκε στις 7 Απριλίου 2016 για το 2ο Φόρουμ “ΚΡΗΤΗ και UNESCO”,  που διοργάνωσε  η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.

Η συνέντευξη είχε δοθεί από  τον περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης Δημήτρη Μιχελογιάννη και την  πρόεδρο της ΚΕ.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. Αμαλία Κωτσάκη

Σε ερώτηση δημοσιογράφου λοιπόν  αν η παλιά πόλη των Χανίων θα ενταχθεί στο κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονιάς της Unesco η κα Κωτσάκη  είχε πει:

«η Unesco δεν συζητάει πλέον για ένταξη στον κατάλογό της μεμονωμένων μνημείων ή ολόκληρων πόλεων, αλλά αυτά μπορεί να ενταχθούν μέσα από δίκτυα, διαδρομές και συνέργειες».

Στην ίδια ερώτηση ο κ. Μιχελογιάννης δήλωνε:

«ο ελληνικός ενδεικτικός κατάλογος για τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unescο, ο οποίος αναθεωρήθηκε το 2014, συμπεριλαμβάνει δύο κρητικές διαδρομές. Τη Μινωική γύρω από τ’ ανακτορικά κέντρα του Μινωικού πολιτισμού, δηλαδή της Κνωσσού, Ζάκρου, Μαλίων και Φαιστού καθώς και του κομματιού που βρίσκεται στον λόφο Καστέλι στην πόλη μας.

Συνεπώς όταν προωθηθεί η πολιτιστική διαδρομή του Μινωϊκού πολιτισμού για ένταξη στον κατάλογο της Unesco, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι και ο λόφος στο Καστέλι και η Μινωϊκή ανασκαφή, θα είναι ενταγμένος και αυτός. Έτσι με τον έμμεσο αυτό τρόπο θα ενταχθεί και ένα τμήμα της παλιάς πόλης»

Δηλαδή με απλά λόγια αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι αυτά που μπορούν να γίνουν μέσω του διεθνούς Οργανισμού για την προστασία των μνημείων της πόλης των Χανίων, είναι πολύ λίγα άρα δράση θα πρέπει να αναλάβουν οι τοπικοί φορείς,  Περιφέρεια, Δήμος, Αρχαιολογία, ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για την συντήρηση και των ανάδειξη τους.

Μία σημαντική προσπάθεια έχει γίνει με τα τείχη, Ενετικά και Βυζαντινά  η οποία παρά τις πολλές οικονομικές δυσκολίες, προχωρά. ¨όμως υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα ανοικτά, με σημαντικότερο όλων την αποκατάσταση των Νεωρίων, ένα έργο που απαιτεί σημαντικά κονδύλια, τα οποία σε αυτήν την περίοδο, απ΄ ότι φαίνεται είναι ο πολύ δύσκολο να εξασφαλιστούν.

Αυτό είναι το υπ’ αριθμό ένα έργο που έχει ανάγκη η Παλιά Πόλη αυτή τη στιγμή.

Καθώς τα Νεώρια κινδυνεύουν πραγματικά, για παράδειγμα από ένα ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό, και αυτό δεν είναι μία δημοσιογραφική υπερβολή, αλλά μία πραγματικότητα την οποία όλοι γνωρίζουν. Με την επιβάρυνση που έχουν επιφέρει στο μνημεία οι σεισμοί και με τη φθορά του χρόνου να κάνει την κατάσταση πιο σοβαρή, το μοναδικό αυτό μνημείο «φωνάζει», ότι θέλει προστασία.

Θα το ακούσει άραγε κανείς.;