Θυμήθηκε τον Ελ. Βενιζέλο και τα Χανιά στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Μητσοτάκης

0
54

Με αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο τον πρώτο Χανιώτη πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος ήταν θείος του τρίτου Χανιώτη πρωθυπουργού και πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ολοκλήρωσε την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο τέταρτος Χανιώτης πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε δύο χαρακτηριστικές φράσεις του Ελ. Βενιζέλου, ενθυμούμενος την καταγωγή του: 

«Αισθάνομαι την ανάγκη να κλείσω αυτή την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση με δύο αναφορές που έρχονται από το παρελθόν. Αλλά νομίζω ότι κρατούν όλη την ισχύ και την ζωντάνια τους. Η μία έρχεται από τα Χανιά. Και η άλλη από εδώ, απ’ τη Θεσσαλονίκη: “Γνωρίζομεν ότι ο αγών μας ούτος, είναι εκτάκτως δυσχερής. Αλλ’ όσον δυσχερής είνε ο αγών, τόσο υψηλά είνε τα έπαθλα του αγώνος τούτου. Και άλλο τόσον ακατάβλητος οφείλει να είναι -και θα είναι- η εις αυτόν εμμονή μας”. 1903.

1928 από τη Θεσσαλονίκη. “Με δύο μόνον λέξεις δύναμαι να σας είπω, την στιγμήν αυτήν, ότι αναλαμβάνομεν να αναπτύξωμεν όλους τους κλάδους της εθνικής παραγωγής. Και να καταστήσωμεν πλέον ανεκτήν την τόσον δύσκολον σήμερον ζωήν του λαού. Θα… σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και να την καταστήσωμεν αγνώριστον”.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Νεαρός ριζοσπάστης πολιτικός στην Κρήτη, το 1903, αλλά και ώριμος οραματιστής εθνικός ηγέτης στη Θεσσαλονίκη το 1928. Με τρόπο λιτό και σαφή, θέτει το σχέδιο της χώρας: αγώνας συνεχής για την πρόοδο, για μία Ελλάδα αγνώριστη σε σύγκριση με το κακό παρελθόν της. Για μια καλύτερη ζωή του λαού. Γι’ αυτό, δηλαδή, που σήμερα αποτυπώνεται στο σύνθημα Ανάπτυξη για Ολους!

Σε αυτήν τη γραμμή θα κινηθούμε, λοιπόν, με οδηγό τα λόγια – παρακαταθήκη του Βενιζέλου. Ο αγώνας μας είναι και πάλι “δυσχερής”, η επιμονή μας όμως παραμένει “ακατάβλητη”. Αλλά και τα έπαθλα του αγώνα, όπως και τότε, είναι και τώρα “υψηλά”: Ενωμένοι οι Ελληνες θα φέρουμε την πατρίδα μας στον δρόμο της προόδου!»