Θλίψη: “Ηφαιστιακό τοπίο” μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς το Δυτικό Σέλινο| φωτο

0
220

Για μία ακόμη φορά, η περιοχή του Σελίνου, αποτέλεσε το σκηνικό μίας μεγάλης καταστροφής, από πυρκαγιά.

Με επίκεντρο την περιοχή της Σκλαβοπούλας, η πυρκαγιά, επεκτάθηκε σε ακτίνα χιλιομέτρων, καίγοντας ότι έβρισκε στο πέρασμα της, σε ένα μεγάλο τμήμα του Δυτικού Σελίνου.

Εκατοντάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης έγιναν στάχτη. Το ίδιο και ένα μεγάλο τμήμα περιοχής με χαμηλή βλάστηση, σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το στρατιωτικό ραντάρ στο Μουστάκο. 

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών, στον οικισμό της Σκλαβοπούλας, ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά από τους κατοίκους του.

Κάποια στιγμή υπήρξε ο φόβος ότι η φωτιά θα κατέβαινε προς το Κεδρόδασος, το οποίο εκκενώθηκε και αυτό από τους παραθεριστές.

Σχεδόν όλη η δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας του νησιού, υδροφόρες των ΟΤΑ, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και κάτοικοι της περιοχής μαζί με τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, έδωσαν τη μάχη για  τρία σχεδόν εικοσιτετράωρα με τις φλόγες.

Πολύτιμη ήταν η συνδρομή, των δύο πυροσβεστικών ελικοιπτέρων και των δύο Canadair, καθώς χωρίς αυτά δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα της φωτιάς, κυρίως σε δύσβατες περιοχές. 

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την περιοχή να είναι “κρανίου τόπος”  και τους λιγοστούς κατοίκους να προσπαθούν να μετρήσουν τις ζημιές που υπέστησαν. 

Φωτογραφίες: Γιωργος Σημαντηράκης