Θέατρο Κυδωνία-ΑΝΤΙΓΟΝΗ-της Λούλου Ράκζκα-πρεμιέρα Σάββατο 29 Οκτωβρίου

0
56

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ ανεβάζει το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, στις 9.00μμ, μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού έργου του Σοφοκλή ΑΝΤΙΓΟΝΗ γραμμένη από τη νέα αγγλίδα συγγραφέα Λούλου Ράκζκα (Lulu Raczka) με δύο μόνο πρόσωπα, την Αντιγόνη και την Ισμήνη. Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ, που κατά τον θεωρητικό του θεάτρου George Steiner αποτελεί τον πιο επιδραστικό δραματικό μύθο από καταβολής θεάτρου μέχρι σήμερα, ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη μέσα στη σκηνική εγκατάσταση που δημιούργησε η αξιόλογη εικαστικός Νάντια Καλαρά και με τις δύο νέες ταλαντούχες ηθοποιούς της Δραματικής Σχολής του θεάτρου Κυδωνία στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, που η συγγραφέας θέλει να βρίσκονται σε πολύ νεαρή, τρυφερή ηλικία, Τόνια Κατσούλη (Αντιγόνη) και Σοφία Γαροφαλάκη (Ισμήνη).

Το έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παίζεται στο θέατρο Κυδωνία, Υψηλαντών 12, από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου, (15 παραστάσεις) κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9μμ και Κυριακές απογευματινή στις 7.30μμ. Τιμή εισιτηρίου 14 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό).

Η παράσταση συνοδεύεται από πρόγραμμα – βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, την διανομή, εισαγωγικά και πληροφοριακά κείμενα σχετικά με το έργο και φωτογραφίες από την παράσταση.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ :

Ο πόλεμος έχει τελειώσει. Οι νεκροί έχουν θαφτεί. Οι φταίχτες έχουν τιμωρηθεί. Ο κόσμος νιώθει τη ζωή να επιστρέφει. Όλοι θέλουν μια καινούρια αρχή. Η Αντιγόνη όμως έχει άλλες ιδέες. Δεν θέλει να συμβιβαστεί, δεν θέλει να προσχωρήσει στη νέα τάξη πραγμάτων, δεν θέλει να ξεχάσει. Στην τολμηρή αυτή διασκευή του κλασσικού κειμένου του Σοφοκλή, με επιρροές και από την Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ, η Λούλου Ράκζκα δίνει τα ηνία στις δυο νεαρές γυναίκες που βρίσκονται στο επίκεντρο του δράματος, στην καρδιά της ιστορίας, δημιουργώντας έτσι ένα σύγχρονο έργο, ασεβές και ανατρεπτικό. Με κυρίαρχα στοιχεία τα κίνητρα της Αντιγόνης και τον αγώνα της Ισμήνης να καταλάβει και να αποδεχτεί τις πράξεις της αδερφής της, η συγγραφέας δημιουργεί μια καινούρια δυναμική στον μύθο, ανιχνεύοντας τα όρια της τραγωδίας στην σημερινή εποχή όπου και τοποθετεί τη δράση του έργου.

Η κριτικός της εφημερίδας The Guardian, Lyn Gardner έγραψε για τη συγγραφέα «Η γραφή της Λούλου Ράκζκα είναι τόσο ξεχωριστή και ώριμη που είναι δύσκολο να πιστέψεις πως είναι τόσο νέα».

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter