Τέλος στη φορολογική αυθαιρεσία της «αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας»

0
85

Tέλος στις τυχόν φορολογικές αυθαιρεσίες κατά τους ελέγχους εισοδήματος βάζει η φορολογική διοίκηση, μετά και από τη σύμφωνη απόφαση του ΣτΕ.

Έως τώρα όταν εντοπίζονταν ποσά που δεν προέκυπταν από τις φορολογικές δηλώσεις, θεωρούνταν αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και φορολογούνταν ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα (26% ή 33%).

Τώρα, μία νέα εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων υποχρεώνει τους ελεγκτές να εφαρμόζουν διαφορετικό φόρο στις περιπτώσεις που η προέλευση των χρημάτων είναι προφανής, ακόμα και αν δεν έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο ως όφειλε.

Για παράδειγμα εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχε μία «άτυπη συμφωνία» μεταξύ κράτους και αγοραστών-πωλητών ακινήτων.

Στο συμβόλαιο πώλησης αναγραφόταν ως τίμημα η αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι το τελικό ποσό που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν σημαντικά υψηλότερο. Έτσι, ένα ακίνητο αξίας 200.000 ευρώ μπορεί να είχε πωληθεί 250.000 ευρώ αλλά ο πωλητής εμφάνιζε στην φορολογική του δήλωση μόνο τις 200.000.

Οι ελεγκτές που εντόπιζαν τα επιπλέον 50.000 ευρώ, τα θεωρούσαν αυτομάτως αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και τα φορολογούσαν ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές από 26%-33%.

Η εγκύκλιος καλεί τώρα τους ελεγκτές να εφαρμόζουν σε αυτές τις περιπτώσεις φόρο μεταβίβασης αντί για φόρο αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας.

Το ίδιο θα ισχύει πλέον και στις περιπτώσεις αδήλωτου εισοδήματος από πώληση μετοχών, ομολόγων, λοιπών περιουσιακών στοιχείων ή και λήψη δανείου που θα φορολογούνται με τους αντίστοιχους φορολογικούς συντελεστές.

 

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter