ΤΕΕ-ΤΔΚ: Ουραγός, αλλά όχι “αναλφάβητη” η Ελλάδα στις τεχνολογικές εξελίξεις

0
78

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή στα Γραφεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας- Τμήμα Δυτικής Κρήτης, στα Χανιά η ανοιχτή συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ – ΤΔΚ με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση και ευκαιρίες για τον τόπο και τους Διπλ. Μηχανικούς».

Κεντρικοί ομιλητές στην ενδιαφέρουσα συνεδρίαση ήταν οι εξής διακεκριμένοι επιστήμονες: Μίνως Γαροφαλάκης (Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων Ερευνητ. Κέντρου ΑΘΗΝΑ), Βασίλης Διγαλάκης (Πρώην Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης), Αντώνης Μαυρόπουλος (Πρόεδρος ISWA) και Μιχάλης Μπλέτσας (Διευθυντής Πληροφορικής, ΜΙΤ Media Lab, Ερευνητής).

Στην εκδήλωση, όπου συζητήθηκαν θέματα όπως η αποκαλούμενη “4η βιομηχανική Επανάσταση”, οι Νέες Τεχνολογίες, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α άπαντες συμφώνησαν ότι πρέπει κάποια στιγμή η Ελλάδα να ασχοληθεί σοβαρά με την πορεία της στο αύριο, για να μην χάσει το… τρένο των εξελίξεων.

Τι φταίει όμως που η χώρα μας είναι ουραγός στις τεχνολογικές εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίζεται τεχνολογικά “αναλφάβητη”: Από τη μία η ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα και από την άλλη η έλλειψη υποδομών, που οδηγεί αναπόφευκτα -και ελέω της κρίσης- στο να φεύγουν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπλέτσας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τα νέα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό, καθώς εδώ δεν υπάρχει προοπτική εξέλιξης. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα στα πανεπιστήμια, και σύνθεσης και ποσότητας και ποιότητας. Έχουμε μία οπισθοδρόμηση στο εκπαιδευτικό σύστημα, η εκπαίδευση πρέπει να πάει μπροστά, και οι σχολές θα πρέπει να είναι πολύ γενικότερου ενδιαφέροντος και μάθησης καθώς, αυτή η εξειδίκευση που κάνουμε στην Ελλάδα, από τόσο νωρίς δεν έχει κανένα νόημα…”

Για την χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, μίλησε ο κ. Διγαλάκης επισημαίνοντας πως “η Ελλάδα  είναι προτελευταία πριν τη Ρουμανία, στον δείκτη της ψηφιακής οικονομίας. Δυστυχώς δεν έχουμε υποδομές, η Ελλάδα δε συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής ένωσης, για να προωθήσει την ψηφιακή νοημοσύνη και να ανταγωνιστεί τους κολοσσούς της Αμερικής και της Κίνας».

Στην επικαλούμενη “4η βιομηχανική επανάσταση” που θα προκαλέσουν οι νέες τεχνολογίες, στάθηκε στις δηλώσεις του ο κ. Γαροφαλάκης, υποστηρίζοντας ότι “οι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες έχουν πολλές φορές ηγετικό ρόλο και δυστυχώς όχι από την Ελλάδα. Πρέπει να κρατήσουμε στη χώρα μας δημιουργικούς επιστήμονες. Ιδέες, μυαλά, δημιουργικότητα, υπάρχουν απλά δεν υπάρχουν οι συνθήκες, οι οικονομικές, γραφειοκρατικές κλπ”.

Στο δεύτερο μέρος, τη συζήτηση συντόνισε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης,
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος.