Tα προνοιακά επιδόματα «αγκάθι» στις συζητήσεις με τους δανειστές

0
40

Ολοκληρώθηκε στις 17.30 η συνάντηση μελών της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς στο Hilton ενώ η προγραμματισμένη για το απόγευμα επαφή για τα δημοσιονομικά μετατίθεται για την Παρασκευή, όταν και αναμένεται η αναχώρηση των κλιμακίων από την Αθήνα.

Όπως ανέφερε μετά τις διαβουλεύσεις κυβερνητικός παράγοντας σήμερα συζητήθηκαν τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, των συντάξεων χηρείας, του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των προνοιακών επιδομάτων.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία στα τρία πρώτα θέματα ενώ για το ζήτημα των επιδομάτων το αγκάθι είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018 και αν τα ποσά θα στοχεύουν στους εξαιρετικά αδύναμους οικονομικά πολίτες ή θα διευρυνθεί τελικά η βάση των δικαιούχων.
«Εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε» σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτημα αν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά. Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων για τα δημοσιονομικά αναμένεται την Παρασκευή αν και φαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί το όποιο κενό του 2018.
Οι συντάξεις χηρείας

«Κλείδωσε» το θέμα των συντάξεων χηρείας, μετά από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο ξενοδοχείο Χίλτον, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ και τους υπολοίπους εκπροσώπους της τρόικας.

Όπως έγινε γνωστό, οι χήρες, των οποίων οι σύζυγοι είχαν συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης, θα παίρνουν πλέον σύνταξη 384 ευρώ κατ’ ελάχιστο, ενώ στα 360 ευρώ, κατ’ ελάχιστο, διαμορφώνεται η σύνταξη χηρείας για αυτές που οι σύζυγοί τους είχαν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης.

Πέραν αυτών, λήφθηκαν υπ’ όψη και τα ανήλικα τέκνα και πλέον οι χήρες που έχουν ανήλικα ή παιδιά που σπουδάζουν, έως και την ηλικία των 24 ετών, θα παίρνουν επιπλέον 384 ευρώ.

Τι λένε από το υπουργείο Εργασίας

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι δανειστές αποδέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς να θεσπιστεί κατώτατο πλαφόν στις συντάξεις χηρείας της τάξης των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης . Μάλιστα στην περίπτωση που η χήρα/ος έχει ανήλικα η παιδιά που σπουδάζουν στο ποσό της σύνταξης θα προστίθενται άλλα 384 ευρώ.

Στο Υπουργείο Εργασίας λένε ότι «πάγωσαν» την έκδοσή των συντάξεων χηρείας από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, οι νέες συντάξεις χηρείας δεν ξεπερνούν τα 180 ευρώ.

Οικογενειακά επιδόματα: Ετοιμάζουν περικοπές στους πολύτεκνους

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι η ανακατανομή των οικογενειακών παροχών καθώς στην πρώτη συνάντηση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα διαπιστώθηκε αγεφύρωτο χάσμα με τους δανειστές.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά έχει «τρέξει» τουλάχιστον 14 σενάρια που βασίζονται στα αντίμετρα που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο τα οποία προβλέπουν τη στήριξη των οικογενειών με επιπλέον 260 εκατ. ευρώ κατά το 2019. Ωστόσο αντίστοιχο κονδύλι αναζητείται και για το 2018 καθώς δεν είναι δυνατόν να σημειώνονται τόσο μεγάλες διαφορές στις παροχές από τη μία χρονιά στην άλλη.

Η Παγκόσμια τράπεζα προτείνει αλλαγές στα πολυτεκνικά επιδόματα με στόχο να χορηγείται αυξημένο επίδομα στο πρώτο και το δεύτερο παιδί καθώς και στα ενήλικα παιδιά των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι υψηλότερο.

Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ μηνιαίως. Ένα από τα σενάρια που προτείνει η Τράπεζα είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ και για τρία και περισσότερα παιδιά 90 ευρώ. Εισηγούνται δηλαδή μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά να λαμβάνει 90 αντί 160 ευρώ (40Χ4) μηνιαίως .

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενίσχυση του 1ου και 2ου παιδιού με ταυτόχρονη στήριξη των πολύτεκνων.
Στο στόχαστρο όμως θα τεθούν το εκπαιδευτικό επίδομα ενώ θα αλλάξουν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.