Τα light αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη

0
65

Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε για τα αναψυκτικά με υποκατάστατα ζάχαρης ή αλλιώς για τα light. Νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων ανατρέπει τα δεδομένα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι εξίσου βλαβερά για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα δύο ποτήρια diet αναψυκτικού την ημέρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ποτά χωρίς θερμίδες μας κάνουν να νιώθουμε πιο πεινασμένοι, προτρέποντας μας στο να θέλουμε περισσότερα σνακ φορτωμένα με ζάχαρη.

Υποπτεύονται επίσης ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες παρεμβαίνουν με τα βακτήρια στο έντερό μας – και έτσι εκδηλώνεται ο διαβήτης.

Η ομάδα από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας μελέτησε 2.874 ενήλικες που είχαν ολοκληρώσει ένα έτος με την πρόσληψη των συγκεκριμένων ποτών.

Όσοι έπιναν δύο ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό περιελάμβανε τα ζαχαρούχα ποτά και τα τεχνητά γλυκαντικά αυτά, όπως Diet Coke ή χωρίς ζάχαρη λικέρ.

Όσοι έπιναν πέντε ή περισσότερα ποτά χωρίς ζάχαρη την ημέρα ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 4,5 φορές. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τεχνητά-ζαχαρούχα ποτά ήταν σχεδόν τόσο επιβλαβή όσο και εκείνα που είναι φορτωμένα με ζάχαρη.

Πηγή Protothema.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter