Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αγοράζουν οι Έλληνες

0
420

Την περασμένη χρονιά πωλήθηκαν στην ελληνική αγορά 190 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το νούμερο αυτό είναι πολύ χαμηλό, ιδίως εφόσον συγκριθεί με τα νούμερα πωλήσεων που καταγράφουν τα Σε σχέση πάντως με το 2018, όπου είχαν πωληθεί μόλις 69 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τελευταία θέση της Ευρώπης, την περσινή χρονιά καταγράφηκε άνοδος 175%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια ηλεκτρικά μοντέλα αγόρασαν το 2019 οι Έλληνες, σε μια διαφορετική λίστα best-seller από αυτή που έχουμε συνηθίσει.

Πρώτο ηλεκτρικό της αγοράς λοιπόν, και με διαφορά μάλιστα από τα υπόλοιπα, κατετάγη την περσινή χρονιά το BMW i3. Το φουτουριστικό μικρό της βαυαρικής μάρκας πούλησε το 2019 61 αυτοκίνητα στην Ελλάδα, έχοντας πολύ υψηλό μερίδιο 34% επί του συνόλου. ηλεκτρικά σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αμέσως μετά το BMW i3, με 33 πωλήσεις ακολούθησε το Nissan LEAF στη 2η γενιά του, ενώ την πρώτη τριάδα έκλεισε η πολυτελής και δυναμική Jaguar I-Pace με 26 αυτοκίνητα. Είναι περιττό να σημειωθεί ότι όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων συγκριτικά με το 2019 – εκτός βέβαια από αυτά που για πρώτη χρονιά διατέθηκαν στη χώρα μας.

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών μοντέλων στην Ελλάδα το 2019:

BMW i3: 61 πωλήσεις
Nissan LEAF: 33 πωλήσεις
Jaguar I-Pace: 26 πωλήσεις
smart EQ fortwo: 24 πωλήσεις
VW e-Golf: 15 πωλήσεις
VW e-up!: 9 πωλήσεις
Audi e-tron: 5 πωλήσεις
Mercedes EQC: 5 πωλήσεις
Nissan e-NV200: 5 πωλήσεις
smart EQ forfour: 5 πωλήσεις
Tesla Model 3: 2 πωλήσεις

Όπως προείπαμε λοιπόν, η ελληνική αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα πωλήσεων νέων μοντέλων του είδους, συγκριτικά με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2019 πωλήθηκαν στην Ευρώπη 352.167 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με την Ελλάδα να συνεισφέρει μόλις το 0,05% εξ αυτών.

Πλέον, είμαστε εν αναμονή της θέσπισης κινήτρων στους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της χώρας μας – ήδη από την 1.1.2020 έχει μπει σε ισχύ η διάταξη που εξασφαλίζει 0 φόρο στους εταιρικούς χρήστες ηλεκτρικών με αξία προ φόρων έως 40.000 ευρώ, τα οποία θα δίνουν όφελος και στην αγορά τους μειώνοντας τις τιμές τους, ώστε να μπει πλέον πιο ενεργά και η χώρα μας στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης.

newsauto.gr

term_id; ?>