Τα Χανιά έχουν ανάγκη από σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και όχι επικοινωνιακούς τακτικισμούς

0
417

Μία ακόμη «μαραθώνια» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις για ένα θέμα, στην ουσία του οποίου, όλες οι παρατάξεις συμφωνούσαν.

Είναι αλήθεια πως η  ανάγκη απομάκρυνσης των αφετηριών των αστικών λεωφορείων από το κέντρο της πόλης, προβάλει ως επιτακτική ανάγκη για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου.

Πρόκειται άλλωστε για ένα μέτρο, με τη χρησιμότητα του οποίου, ελάχιστοι μπορούν να διαφωνήσουν. 

Από την άλλη όμως, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το κοινωνικό έργο που προσφέρει η αστική συγκοινωνία, κυρίως για τους ηλικιωμένους, τους ΑμεΑ ή τους μαθητές και φοιτητές που τη χρησιμοποιούν περισσότερο.

Ουδείς επίσης δικαιούται να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα χρήσης της αστικής συγκοινωνίας, για την ανακούφιση του κέντρου από τον όγκο των αυτοκινήτων.

Η Δημοτική Αρχή των Χανίων, είχε λοιπόν τη «χρυσή» ευκαιρία, να προχωρήσει όχι μόνο με τη στήριξη των συνεργαζόμενων παρατάξεων, αλλά με τη συναίνεση του συνόλου των μελών του σώματος, στην λήψη ενός ευεργετικού και παράλληλα απαραίτητου για την πόλη μέτρου, που δεν θα απέκλειε τα αστικά λεωφορεία από το κέντρο, από την άλλη όμως θα απομάκρυνε τις αφετηρίες τους.

Με στρατηγική και σχέδιο, χωρίς επιπόλαιες και βιαστικές κινήσεις. 

Την ευκαιρία αυτή όμως κυριολεκτικά «κλώτσησε»  ο νέος Δήμαρχος, ο οποίος για μία ακόμη φορά με τις τοποθετήσεις και τη στάση του, το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, «πυροδότησε» εντάσεις.

Και το ερώτημα είναι, γιατί; Ποια στρατηγική υπηρετεί αυτή η τακτική; 

Ο Δήμαρχος και η ομάδα του προσπαθούν πολύ είναι αλήθεια, να αποδείξουν ότι δεν είναι ίδιοι με τους προηγούμενους. 

Ότι θέλουν να φέρουν ένα άλλο «αέρα» στην πόλη.

Οι ενέργειές αλλά και η εν γένει στάση τους όμως, δείχνει  ότι αρκετές από τις αποφάσεις τους, τις λαμβάνουν βιαστικά, με μοναδικό κριτήριο  την εξυπηρέτηση μίας επικοινωνιακής στρατηγικής που έχει σαν στόχο να αποδείξει στους πολίτες, πως είναι αποφασισμένοι να… σπάσουν αυγά, σπεύδοντας να διορθώσουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, παθογένειες δεκαετιών, που όντως ταλαιπωρούν αυτή την πόλη.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να δείξει στους πολίτες, ότι έχει εχθρούς. Και αν δεν έχει, τότε απλά, τους φτιάχνει.

Ως άλλοι Δον Κιχώτες, τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, «οραματίζονται» τα Χανιά, σαν την ωραία Δουλτσινέα, την οποία για να κατακτήσουν θα πρέπει να αναμετρηθούν με μία σειρά από γίγαντες, που δεν είναι όμως τίποτε άλλο από… ανεμόμυλοι.

Δημιουργούν εχθρούς και είναι αλήθεια ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, έχουν «κατασκευάσει» αρκετούς, για να δείξουν στους πολίτες, ότι δεν φοβούνται να αναμετρηθούν με κανένα, προκειμένου να κατακτήσουν το στόχο τους και να υλοποιήσουν όσα προεκλογικά έχουν υποσχεθεί. 

Αναφέρουν και σωστά, ότι στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μία «ανοικτή» πόλη, με προτεραιότητα στο δημόσιο χώρο, αυτό όμως θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορεί να γίνει μόνο με κινήσεις εντυπωσιασμού και με πολεμική έναντι όλων.  

Μέχρι τώρα, δυστυχώς, η στρατηγική της Δημοτικής Αρχής, σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στη λογική του «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας».

Και αυτό το αποδεικνύει με τον πλέον καθαρό τρόπο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς τόσο ο ίδιος ο Δήμαρχος όσο και οι υπό αυτόν, αντιδήμαρχοι, εμφανίζουν μία περίεργη…αλλεργία σε οποιουδήποτε είδους κριτική. 

Η στάση τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από αρκετούς, αλαζονική, καθώς προφανώς θεωρούν ότι οι πολίτες των Χανίων, τους έδωσαν το δικαίωμα να διοικούν «ελέω Θεού».

Αγνοούν εσκεμμένα ότι αυτή η Δημοτική Αρχή είχε απλά την τύχη να ευνοηθεί για να «κυβερνήσει» το Δήμο Χανίων, με ρυθμίσεις που έγιναν μετά από απαίτηση, κυρίως των «γαλάζιων» περιφερειαρχών και δημάρχων, οι οποίες αλλοίωσαν το πνεύμα του Καλλικράτη, με το οποίο διεξήχθη, καλώς ή κακώς, η εκλογική διαδικασία του περασμένου Μαΐου.

Δεν θυμούνται καθόλου το 19% που έλαβαν στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας και δείχνουν ακόμη «μεθυσμένοι» από το εντυπωσιακό, είναι αλήθεια, ποσοστό που έλαβε η παράταξή τους, τη δεύτερη Κυριακή. 

Ακόμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις που συνεργάζονται μαζί τους, εκτός από τους λίγους που έχουν πάρει θέσεις εξουσίας, είναι φανερό ότι τους «ανέχονται» πλέον με δυσκολία, καθιστώντας τη συνέχιση της συνεργασίας τους ιδιαίτερα προβληματική, αν όχι αμφίβολη.

Είναι παράξενο ότι τη Δημοτική Αρχή δε φαίνεται να τη προβληματίζει καθόλου το γεγονός, πως η ψηφοφορία για το θέμα του Αστικού ΚΤΕΛ, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, αντί να περάσει  με απόλυτη πλειοψηφία, πέρασε «ασθμαίνοντας» με σχετική πλειοψηφία και με πολύ μικρή διαφορά.  

Καταληκτικά και συμπερασματικά.

Καλό θα είναι τόσο ο Δήμαρχος, όσο και η ομάδα του, να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν μία άλλη τακτική, εντός και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα Χανιά έχουν ανάγκη από σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, σκληρή δουλειά, υπευθυνότητα και όχι μεγάλα λόγια και επικοινωνιακούς τακτικισμούς. 

Η πόλη έχει προβλήματα και τα προβλήματα απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Δημοτική αρχή θα πρέπει να έχει κατά νου ότι ο μήνας του μέλιτος πάντα διαρκεί λίγο και η περίοδος χάριτος, έχει ημερομηνία λήξης. 

Μανώλης Κονσολάκης