Τ. Βάμβουκας: Κάναμε την αρχή το 2017 για τους κόμβους Σούδας και Μουρνιών

0
45

Η εισήγηση του τέως Δημάρχου, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ για το θέμα της παραλαβής της μελέτης του Κόμβου της Σούδας και την εκκίνηση του έργου του κόμβου των Μουρνιών.

Η εισήγηση αναλυτικά:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, καλείται μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες και γραφειοκρατικά εμπόδια να παραλάβει οριστικά την μελέτη για τον κόμβο της Σούδας, μια σημαντική μελέτη για τα Χανιά, την οποία ανέθεσε και για την οποία αγωνίστηκε η δημοτική μας αρχή, ενέκρινε το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και το τοπικό της Σούδας, έχοντας εξασφαλίσει πλέον και όλες τις πάμπολες απαραίτητες εγκρίσεις από υπηρεσίες και όργανα.

Ένας από τους βασικούς στόχους μας όταν αναλάβαμε το 2014, ήταν η βελτίωση των σημείων εισόδου στην πόλη των Χανίων, πρώτα απ’ όλα για λόγους ασφάλειας της κίνησης των οχημάτων και διευκόλυνσης της κυκλοφορίας τους, αλλά και αναβάθμισης της εικόνας των Χανίων.

Έτσι λοιπόν πετύχαμε σε συνεργασία με τον ΟΑΚ, την εκκίνηση του μεγάλου έργου του Κόμβου των Μουρνιών και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του το 2017 και τώρα με τις ενέργειες του ΟΑΚ, οδηγούμαστε προς την τελική ευθεία ολοκλήρωσής του.

φωτο αρχείου

Παράλληλα στόχος μας ήταν ο επικίνδυνος κόμβος της Σούδας, που μόνο κόμβος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, και η διευκόλυνση της κίνησης προς το Ακρωτήρι, η διευκόλυνση προς και από το λιμάνι της Σούδας, αλλά και η μείωση της επιβάρυνσης των κατοίκων της κάτω Σούδας.

Η μελέτη περιλαμβάνει εκτός από τον κυκλικό κόμβο και παράκαμψη του οικισμού της Κάτω Σούδας, μονοδρομήσεις, φωτεινούς σηματοδότες, διαπλάτυνση πεζοδρομίων κλπ.

Την ανάθεση της μελέτης του κόμβου της Σούδας αποφασίσαμε το 2016 εκτιμώντας, μετά από επαφές με τον ΟΑΚ που τότε είχε την ευθύνη αλλά και την Περιφέρεια, ότι δεν επρόκειτο άμεσα να προχωρήσουν οι ίδιοι στην εκπόνηση μελέτης, παρ όλο που ήταν στην ευθύνη τους ένα τόσο αναγκαίο έργο για την Σούδα και τα Χανιά.

Υπήρχε από τότε συνεννόησή μου με τον Περιφερειάρχη ότι, όταν παραδοθεί η μελέτη θα προχωρήσουν άμεσα τις ενέργειες για την κατασκευή του έργου.

Έχει ιδιαίτερη αξία πιστεύω, το ότι ως δήμος δεν μείναμε στην γραφειοκρατική λογική σε ποιόν ανήκει η ευθύνη, δηλαδή στον ΟΑΚ ή την Περιφέρεια, και παρ όλο που σίγουρα ο κόμβος της Σούδας δεν ανήκε στον δήμο, εμείς προχωρήσαμε στην εκπόνηση της μελέτης με χρηματοδότηση από τον δήμο, γιατί το έργο είναι τεράστιας αξίας για την περιοχή.

Έτσι λοιπόν σήμερα μπορούμε να δούμε με αισιοδοξία την κατασκευή των δύο κόμβων από ΟΑΚ και Περιφέρεια, παρά το ότι τα δύο έργα θα έπρεπε από χρόνια να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά αν κάποιος δεν κάνει την αρχή θα μας μείνει η γκρίνια με την απραξία.

Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι εμείς δεν μείναμε σε αυτά, κάναμε την αρχή και δώσαμε ώθηση στα έργα που θα ωφελήσουν τον τόπο μας και αναμένουμε πλέον την υλοποίησή τους.