Σύσκεψη στην Αθήνα για το Κτηματολόγιο στην Κρήτη – Εξετάζεται παράταση για τα Χανιά

Σύσκεψη στην Αθήνα για το Κτηματολόγιο στην Κρήτη – Εξετάζεται παράταση για τα Χανιά

Σύσκεψη για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αθήνα, υπό τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Χρήστου Δερμεντζόπουλου, του προέδρου του Ελληνικού Κτηματολογίου Θάνου Λίπα, καθώς και εκπροσώπων της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων του νησιού.

Από τα Χανιά συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη, ο βουλευτής Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης.

Κατά τη σύσκεψη, ο κ. Παπαστεργίου δεσμεύτηκε να διερευνήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τη δυνατότητα εξαίρεσης των περιοχών Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου από την υποχρέωση ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, ώστε να καταστεί εφικτή η χορήγηση παράτασης.

Παράλληλα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης, με αύξηση του προσωπικού, διεύρυνση του ωραρίου και άτυπη παράταση έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2026 για την υποβολή δικαιολογητικών, υπό την προϋπόθεση ότι οι αιτήσεις θα έχουν πρωτοκολληθεί έως τις 3 Αυγούστου 2026, είτε ηλεκτρονικά είτε με φυσικό φάκελο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο επίσημης παράτασης και κάλεσε πολίτες, μηχανικούς και νομικούς να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της άτυπης παράτασης, καταθέτοντας εγκαίρως τις αιτήσεις τους.

Όπως ανέφερε, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε συνεργασία με τους βουλευτές, τον Δικηγορικό Σύλλογο, το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, τους δήμους και τους υπόλοιπους φορείς, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ομαλή και πλήρη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στα Χανιά.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο X (Twitter)