Συνεργάτης του Μακρόν χτυπούσε διαδηλωτές στο δρόμο

0
59

Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατακεραύνωσαν την κυβέρνηση και τον γάλλο πρόεδρο και καταδίκασαν την πράξη. Η αποκάλυψη έγινε από δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde. Ενας στενός συνεργάτης του Μακρόν, ο Αλεξάντρ Μπεναλά, φαίνεται σε ένα βίντεο από την διαδήλωση της 1ης Μαίου, ντυμένος με κράνος και γιλέκο της αστυνομίας, ενώ δεν είναι αστυνομικός αλλά ειδικός σύμβουλος του προεδρικού μεγάρου, να χτυπάει έναν διαδηλωτή που βρίσκεται ήδη στο έδαφος.

Οταν το θέμα έγινε γνωστό, ο Μπεναλά τιμωρήθηκε με απομάκρυνση από την υπηρεσία για 15 ημέρες, γεγονός που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις για την ποινή-χάδι. Η εισαγγελία Παρισιού αναγκάστηκε το πρωί της Πέμπτης να ανοίξει έρευνα εις βάρος του.

Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος έγιναν προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι. Ο υφυπουργός Julien Denormandie προσπάθησε να δικαιολογήσει τα πράγματα λέγοντας ότι ο ένοχος έχει ήδη τιμωρηθεί και χαρακτήρισε την πράξη του «απαράδεκτη». Ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας, Bruno Roger-Petit, πρόσθεσε ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά απολύθηκε από το προεδρικό μέγαρο και πήρε πρόστιμο. «Πρόκειται για την βαρύτερη τιμωρία που επεβλήθηκε ποτέ σε εργαζόμενο στο προεδρικό μέγαρο», σημείωσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν αναφέρθηκε στο θέμα, αλλά την 1η Μαίου είχε αντιδράσει έντονα στο ξύλο του έριξαν τα ΜΑΤ στους διαδηλωτές.